09. februar 2025

Se de flotte billeder: Mikkel fotograferer fremskridt i Somalia

Du kender måske mest det østafrikanske land Somalia fra historier om tørke, borgerkrig og pirater. Og selv om de ting uden tvivl har indtaget et stort kapitel i landets historie, er Somalia nu på vej videre.

Det er næsten ti år siden, at fotografen Mikkel Hørlyck første gang blev fascineret af Somalia. Det var under et af hans første store projekter på fotojournalistuddannelsen. Her mødte han en somalisk familie på et asylcenter. De overraskede ham:

”De skilte sig meget ud i den bygning, de boede i. De var meget oppe at køre, altså meget ihærdige – det, syntes jeg, var en meget spændende måde at være på,” siger han.

Siden det første møde med Somalia i asylcenteret er hans trang til at forstå det berygtede krigsland og menneskene derfra kun blevet større.

I dag er Mikkel Hørlyck færdiguddannet. Han har arbejdet for flere dagblade og NGO’er, hvor han har dokumenteret alt fra sårede mennesker blandt murbrokker i Ukraine til fattigdom og ingeniørarbejde i Sierra Leone.

Han er god til at vise styrken i mennesker, der kæmper for retten til en hverdag. Både under aktiv krig og når landet skal genopbygges.

”Du er ikke i tvivl om, at det er virkelig udfordrende, når du er der. Men det er der, hvor jeg synes, at fotografi virkelig giver mening,” siger han.

Et kamera kan beskrives som et vindue til verden. En direkte gengivelse af en hverdag, som er langt væk fra vores egen.

Hans skarpe fokus på hverdagen, viljen til overlevelse og kampen i at bygge et land op igen er blot nogle af emnerne, der i 2024 skaffede Mikkel Hørlyck en flybillet til Somalia.

Det resulterede i denne billedserie, som både viser landets fremskridt og de ar, der stadig er ved at hele efter mange år med borgerkrige.

Historien, der har formet Somalia

Somalia har ikke altid været sit eget land. Tidligere var landet koloniseret af England i nord og Italien i syd. Men i 1960 blev Somalia selvstændigt.

Selvstændigheden havde dog ikke en let fødsel. I 1991 blev der udført et militærkup, som kastede landet ud i en borgerkrig mellem den sydlige del af landet og den islamiske organisation al-Shabaab.

Samtidig blev landet ramt af omfattende hungersnød og tørke. Det resulterede i en humanitær krise så stor, at FN og USA trådte ind i landet med både nødhjælp og soldater.

I dag er der ro i flere områder af landet. Det betyder dog ikke, at alle problemerne er løst. Al-Shabaab er stadig i landet, sult og tørke er stadig et problem for mange, og fattigdommen er i nogle områder ekstrem.

Mænd fra Tuulo-Oman viser, hvordan man henter vand fra deres unikke vandkilde, som er afgørende for beboerne og deres dyr i Tuulo-Oman. Navnet på landsbyen, Tuulo-Oman, betyder bogstavligt talt, at man føler sig tørstig. Foto Mikkel Hørlyck

Fortiden fodrer fordommene

”Jeg kan huske, at jeg som barn blev mødt af de der billeder af sult og død. Og der tænkte jeg, at det er fuldstændig ekstremt,” siger Mikkel Hørlyck samtidig med, at han ryster på hovedet.

Han fik som barn og ung fortalt historier om opspilede børnemaver, børnesoldater på khat – en euforiserende lokal plante – og ekstremisme i fuldt flor, når han hørte om Somalia.

Men jo mere han læste op på landet, og jo flere folk han mødte derfra, jo mere lærte han, at det jo langt fra er hele historien. Den nye historie bliver bare ikke fortalt lige så ofte.

Et folk er nemlig mere end deres forhistorie, og det somaliske folk har selvfølgelig langt mere at byde på end borgerkrig og sørøveri.

”Det er jo det, der er meget rørende. Du kan mærke mennesker med et stort potentiale – og hvordan får man udlevet det?” Spørger han.

Hovedstaden Garowe, i Puntland, i det nordlige Somalia. Fremgangen ses i byen bl.a. ved de nye veje, som er støttet af Verdensbanken. Foto: Mikkel Hørlyck

I dag foregår der mange genopbygningsprojekter i Somalia. Med hjælp fra både internationale partnere og lokale NGO’er bliver der asfalteret veje, flere børn kommer i skole, og der bliver bygget vandrensningssystemer i ørkenområder.

En af partnerne i de projekter er den danske organisation Dansk Folkehjælp, og det er dem, der har bedt Mikkel Hørlyck om at dokumentere de fremskridt, der er i landet. Organisationen fokuserer især på at bekæmpe sult og tørst i Somalia.

På turen mødte Mikkel Hørlyck det viljestærke, nysgerrige og hudløst ærlige folk, som hver dag kæmper for overlevelse i Somalia. Sult, tørst og vold er nemlig stadig væsentlige faktorer i hverdagen, så hvis man skal overleve, er det vigtigt at være fokuseret og have en plan.

Og en plan er præcis det, som Mikkel Hørlyck så i Somalia. Blandt andet i arbejdet for at få flere børn i skole og skaffe mere tilgængeligt drikkevand.

”Hvis du ikke har en plan, så er der ingen fremskridt, og det er jo det, de arbejder på i allerhøjeste grad,” konstaterer han og tilføjer: ”Det er jo ekstremt fremskridtsskabende.”

Håndgribelig fremgang

Mikkel Hørlyck oplevede et Somalia, der bevæger sig mod en bedre fremtid. Og det ses også i tallene. Befolkningen lever i hvert fald gennemsnitligt 14 år længere, end de gjorde for halvtreds år siden.

Det kan der være mange årsager til. Én af dem er, at børnedødeligheden er faldet. Den er nemlig faldet med 41 procent på lidt over tre årtier. Samtidig er andelen af børn, der bliver vaccineret mod f.eks. børnesygdommen polio, næsten tidoblet.

Når det kommer til tørke og tørst, som har været et at grundtemaerne på Mikkel Hørlycks rejse, er der også små tegn på fremskridt. Andelen af befolkningen, som har en vandkilde indenfor 30 minutter er nemlig steget med mere end 30 procent de sidste 20 år, så 58 procent af befolkningen i dag er tæt på rent drikkevand.

Og de berygtede pirater, som vi har hørt så meget om, er heller ikke en stor del af hverdagen i Somalia længere. Mellem 2010 og 2015 blev der registreret 358 piratangreb eller forsøg på angreb. Det var i den periode, medier og hele verden skrev mange pirathistorier. Men siden er de blevet et sjældent syn i landet. Fra 2016 til 2022 blev der faktisk kun registreret otte piratangreb og -forsøg. Det er et markant fald.

En ung skolepige står og taler med sine venner i en pause fra undervisningen. Hvis man kigger efter, kan man se, at hun har bøjle på tænderne. Et tydeligt tegn på sundhed. Foto: Mikkel Hørlyck

Vilde kontraster viser fremskridtet

Et af de gennemgående temaer i Somalias historie, og som også har påvirket landets rygte internationalt, er det piratfyldte vand langs kysterne.

Voldsomme historier om gidseltagninger og løsesummer har udspillet sig på det somaliske sand. Men nu var det muligt for Mikkel Hørlyck at stå på en af strandene og kigge på det berygtede hav, som i dag nærmest ikke har problemer med pirater:

Der var mange blandede følelser til stede for både Mikkel Hørlyck, og de lokale han rejste med, da de stod på stranden. Skibene i horisonten mindede ham om gidselhistorier og det faktum, at opgøret med fortidens kolonimagter også udspillede sig på de selvsamme strande, gjorde Mikkel Hørlyck ærefrygtig.

”Det var hardcore,” fortæller han.

Altså jeg synes fandme, at det var intenst. Man kender historien. Man ser de her skibe derude, og jeg kan mærke, at dem, jeg rejser med, bliver berørt af det,” fortæller han.

Kontrasten på den somaliske strand ved det sydlige Eyl-området var også til at tage at føle på.

”Altså de kæmpede mod italienerne her, og samtidig lignede det et sted, der kunne være den fedeste attraktion for du og jeg på ferie,” siger han.

Mikkel Hørlyck stod nemlig på en øde sandstrand, hvor lokale børn boltrede sig i bølgerne.

Når man kender historien bag de somaliske sandstrande, er fremskridtet tydeligt. Men bliver det så ikke svært at vise fremskridtet, når man ikke kender baggrundshistorierne? Det mener Mikkel Hørlyck ikke:

De legende børn i bølgerne er ét eksempel. Men Mikkel Hørlyck finder hurtigt flere billeder af andre fremskridt frem og peger på det ene efter det andet. En soldat indvilliger i at blive fotograferet, en kvinde tør gå alene på vejen, der for øvrigt er asfalteret, og en ung pige har bøjle på tænderne. Det er alt sammen eksempler på fremskridt og udvikling fanget på kamera.

Der er dog også andet end fremskridt i Somalia, og det er også tydeligt i Mikkel Hørlycks’ billedserie. For der er også billeder af lammede ofre fra krigene og lejre for internt fordrevne mellem billeder af vandrensningssystemer og legende børn.

Somalia er ikke fikset. Landet er midt i en proces, men Mikkel Hørlyck vil gerne være med til at fortælle den egentlige fortælling om, hvordan det står til i Somalia. Forhåbentlig kan det være med til at aflive nogle af de sejlivede fordomme fra fortiden, som han selv har mødt herhjemme i Danmark.

”Hvis du fortæller det, som det er, så tror jeg virkelig, at du åbner døren for fremskridt. I stedet for, at du sidder fast i fortiden,” siger han.

Kysten ved Eyl, hvor freden er sikret. Tidligere, omkring 10 år siden, var pirater aktive i området og besatte skibe i sigte, og lavede fangeudveksling for penge. Foto: Mikkel Hørlyck