10. juli 2017

Slut med plastikposer i Kenya

Det østafrikanske land Kenya har forbudt al brug, produktion og import af plastikposer. Det sker for at beskytte miljøet og mindske forureningen i landets byer.

CC BY Viktor Dobai

CC BY Viktor Dobai

Kenyas regering har besluttet at indføre et totalforbud mod al brug, produktion og import af plastikposer i hele landet. Forbuddet, som sker for at beskytte miljøet, træder i kraft om få måneder, den 28. august, og landets forretningsdrivende og plastfabrikker har nu officielt fået besked om at forberede sig på en hverdag uden plastikposer.

“Vi har også givet plastikposeproducenterne besked om, at de skal indberette deres varebeholdning og vi samarbejder med skattemyndighederne, Kenyas standardiseringsorgan og lokale myndigheder for at føre forbuddet ud i livet,” udtalte Geoffrey Wahungu, som er generaldirektør for Kenyas nationale miljøagentur, til et netop afholdt dialogmøde om forbuddet i Kenyas hovedstad Nairobi.

Ifølge de kenyanske myndigheder, forbruger landet i omegnen af 24 millioner plastikposer om måneden, svarende til næsten en halv plastikpose per indbygger. Til sammenligning forbruger en dansker i gennemsnit syv plastbæreposer om måneden, ifølge tal fra brancheforeningen for danske plastvirksomheder, Plastindustrien.

Kenya har to gange tidligere forsøgt at forbyde plastikposer, først i 2007 og siden i 2011, begge gange uden held, men Kenyas regering understreger, at det nye tiltag er langt mere vidtrækkende og bygger på tidligere erfaringer ved at være bedre forberedt og indtænke alle relevante aktører i samfundet, herunder butiksdrivende, handelsforbund, plastfabrikanter, lokale myndigheder, skoler og ungdomsorganisationer.

Ifølge Kenyas regering er plastikposer ikke alene et problem for landets land- og havmiljø, men de forurener også landets byer, hvor poserne fylder gaderne og samler snavs og ikke mindst regnvand, som skaber grobund for malariabærende myg.

Kenyas forbud følger i sporene på Rwanda, der i 2008 indførte et lignende totalforbud mod plastikposer.