22. oktober 2023
Solkongens hastige fremmarch betyder, at udledningerne fra verdens strømproduktion er snublende tæt på at toppe
Vi nærmer os den første store milepæl i kampen mod drivhusgas. Måske når vi det i år, siger eksperter. Men vi skal skrue op for den grønne omstilling.
Solenergi går en lysende fremtid i møde. Illustration: Lauge Eilsøe-Madsen, pensler fra Brusheezy.com
Den største kilde til drivhusgas er strømmen i vores stikkontakter. Der bliver nemlig brændt enorme mængder kul og gas af verden over for at lave strøm, og det betyder, at strømproduktion udleder mere CO2 end andre tunge områder som transportsektoren eller byggeri og boliger.
Men det er også en af de sektorer, hvor det går hurtigst med at bygge fremtidens alternativer: Grøn energi brager frem i rasende tempo. Især solenergi, som Det Internationale Energiagentur har kaldt ”den nye konge” af fremtidens energi. 50 lande har allerede sat rekorder for solenergi i 2023.
Og nu viser nye tal, at verden nu er snublende tæt på at nå et punkt, hvor drivhusgasudledningerne fra strømproduktionen topper – og når det sker, så kan de begynde at falde.
Det skete næsten sidste år. Nu er der kommet tal de første seks måneder i 2023, og udledningerne fra strømproduktionen er blot steget med 0,2 procent i forhold til samme periode sidste år. Så vi er lige ved at tippe over fra en vækst til et fald.
”Det balancerer på en knivsæg, om vi kommer til at se et fald i strømsektorens udledninger i 2023,” siger Malgorzata Wiatros-Motyka, der er senioranalytiker i den anerkendte engelske energitænketank Ember, der har samlet tallene sammen.
Tørke spænder ben
Det er nærmest en naturlov, at verdens strøm pumper mere og mere drivhusgas ud. Historisk set er udledningerne kun faldet kortvarigt ved globale kriser som finanskrisen i 2008 og coronapandemien i 2020, når verdensøkonomien får så store mavepustere, at energiforbruget falder. Men når hjulene kører igen, stiger CO2’en også.
Det skyldes, at verdens sult efter energi stiger. Og så længe den sult ikke udelukkende bliver mættet med grøn energi, bliver der bygget og brugt mere sort energi.
I første halvdel af 2023 stod væksten af fossil energi nærmest stille – stadig på et rekordhøjt niveau, men med en stigning på blot 0,1 procent i forhold til året før.
Samtidig bliver der stadig bygget mere og mere sol- og vindenergi. Selvom udbygningen ikke gik helt lige så hurtigt som sidste år, vokser begge grønne teknologier.
Og desuden steg verdens energisult blot minimalt. Det vil sige, at det stigende behov for strøm næsten kunne dækkes af alle de nye solceller og vindmøller, der blev bygget.
Altså burde betingelserne for et fald i CO2 fra strømsektoren være på plads. Men grund af tørke faldt strømproduktionen fra vandkraft markant, især i Kina, og det betyder mindre grøn strøm. Hvis vandkraften havde været på samme niveau som sidste år, ville udledningerne faktisk være faldet.
Grøn energi skal tredobles
Men tallene dækker kun første halvdel af året. Måske kan udledningerne stadig nå at knække i år. Ellers regner Ember med, at det sker næste år.
Det er selvfølgelig kun første skridt. Det er ikke nok, at udledningen af drivhusgas stopper med at stige. Den skal fald, og det skal gå hurtigt. Derfor skal udbygningen af grøn energi, der kan erstatte de gamle, sorte kraftværker, gå hurtige.
”Verden balancerer ved toppen af udledningerne fra strømsektoren,” siger Malgorzata Wiatros-Motyka fra Ember, ”og nu skal vi skabe et momentum for et hastigt fald i fossilt brændstof ved at sikre en global aftale om at tredoble vedvarende energi-kapacitet i dette årti,” med henvisning til et ambitiøst mål fra adskillige store energiorganisationer op til dette års klimatopmøde.
●Der er meget forskel på forskellige lande og regioner. I EU faldt både kul og gas voldsomt meget, i USA styrtdykkede kulforbruget, men gasforbruget steg, og i Kina og Indien steg kulforbruget. Omvendt stod Kina alene for to tredjedele af væksten af hele verdens strøm fra vindmøller og solceller.
●Men der kommer mere og mere grønt på menuen. Næsten halvdelen af alt den strømkapacitet, der blev bygget i løbet af 2012, var nye fossile kraftværker. Sidste år var det faldet til en sjettedel.
●Energiforbruget steg blot 0,4 procent mod en gennemsnitlig stigning på 2,6 procent mellem 2012-2022.
●Både Det Internationale Energiagentur (IEA), Det Internationale Agentur for Vedvarende Energi (IRENA) og organisationen Global Renewables Alliance opfordrer verdensledere til at vedtage et mål om at tredoble bæredygtigt energi inden 2030.
Seneste
22. september 2024