28. juni 2020
Truet havskildpadde vender tilbage til Tunesiens strande
Klimaforandringer, turisme og plastik har i årtier gjort det svært for havskildpadden at finde rugepladser på tunesiske strande, men efter en målrettet indsats vender den nu tilbage.
Efter årtiers indsat er flere havskildpadder af arten uægte karetteskildpadde igen begyndt at vende tilbage til de tunesiske strande for at lægge sine æg. Foto: actor212 CCBY
Seks ud af syv havskildpaddearter er truet af varmere have, plastikforurening og flere turister på strandene. Men i Tunesien bærer årtiers indsats for at beskytte havskildpadden nu frugt for én af de truede arter. Flere skildpadder af arten uægte karetteskildpadder er igen begyndt at lægge æg på stranden ved den tunesiske ø Kuriat.
I 1997 startede den tunesiske regering i samarbejde med NGO’en Sea Turtle Rescue Centre en overvågning af havskildpaddens ynglepladser. Da projektet startede, var der blot 11 uægte karetteskildpadde-reder på stranden. Nu er der flere end 40 reder om året. Indsatsen for at beskytte skildpadderne på Kuriat virker altså, fortæller Thomas Kirk Sørensen, der er sektionsleder for det marine område i WWF Verdensnaturfonden.
”I Tunesien indtager flere og flere turister strandene, og det giver mindre plads til at havskildpadderne kan bygge reder. Man har derfor arbejdet med at sikre havskildpaddens rugepladser. Der afskærmes områder, hvor turister ikke må opholde sig, så havskildpadden kan lægge æg uforstyrret. Det tyder på, at det har haft en afgørende betydning for, at den uægte karetteskildpadde nu vender tilbage og lægger æg her,” fortæller han.
Mindre plastik og mere bæredygtig turisme
Projektet i Tunesien er en succesfuld lokal indsats for den uægte karetteskildpadde, der er i tilbagegang verden over. Trusler fra klimaforandringer, overfiskeri og turisme gør, at den er kategoriseret som ”udsat” på den internationale rødliste. Havskildpadder er en vigtig del af økosystemet, fordi de hjælper med at balancere havets fødekæde. Blandt deres livretter er gopler, søgræs og svampe, som alle er vigtige at holde i ave.
Men en af de nye retter på skildpaddens menukort er desværre plastik. Hvert år havner 8-12 millioner tons plastik i havet, og forskning viser, at mere end halvdelen af verdens skildpadder har plast i maven. Det er derfor vigtigt at sætte ind mod plastikforureningen, mener Thomas Kirk Sørensen.
”Havskildpaddens leve- og ynglesteder er blevet overtaget af plastik. Både på strandene og i havene flyder det med plastik. Det udgør en alvorlig trussel for havskildpadden, fordi den tror plastik er mad. Samtidig er strandene så fyldte af plastik, at der nogle steder ikke længere er plads til at lægge æg her. Ingen leve- og ynglesteder, ingen havskildpadder,” siger han.
Men ifølge Thomas Kirk Sørensen kommer der efterhånden en øget bevidsthed omkring plastforurening og mere bæredygtig turisme.
”Der er kommet en lang større bevidsthed omkring havskildpaddens overlevelse i hele verden. Mange steder er der kommet et øget fokus på at rydde strandene for plastik. Derudover er der begyndt at komme flere bæredygtige former for turisme som ikke skader havskildpadden,” siger han.