21. juni 2021
Verdens lande lukker ned for landminer
Der bliver ikke længere lagt mange nye landminer. De er blevet et uacceptabelt våben, som næsten kun terrorgrupper vil bruge.
Foto: CCBY Department of Foreign Affairs and Trade - Kevin Evans
Når først landminer er blevet lagt ud, er de enormt besværlige at fjerne igen. Men langt de fleste lande er i dag enige om ikke at lægge flere landminer, og der sker også fremskridt med at rydde verdens gamle minefelter. Det viser seneste rapport fra The Landmine Monitor, analyseenheden hos ICBL, der er den internationale kampagne mod minerne.
I 1999 gik en række lande sammen og aftalte, at de ville stoppe med at producere, sælge og ikke mindst bruge landminer. Samtidig skrev de under på, at de ville destruere alle de miner, de havde på lager. Siden forbuddet mod miner blev vedtaget, er 55 millioner landminer blevet destrueret fra verdens våbenlagre, og nåede dermed aldrig at blive lagt ud. Alene i 2019 destruerede verdens lande i alt 269.000 landminer fra lagrene, viser seneste tal.
”Over 80 procent af verdens lande er i dag med i forbuddet mod landminer. Det er en humanitær succeshistorie,” siger Steven Goose fra Human Rights Watch, der har været med til at skrive rapporten.
I dag er der kun 33 lande, der ikke er med i forbuddet. Heriblandt store militærmagter som USA og Rusland. Men selvom disse lande ikke har skrevet under, har alligevel afholdt sig fra at udlægge nye landminer.
Et pinligt våben
Ifølge ICBL skyldes det, at der nu er skabt en global bevidsthed om, at det er et våben, det ikke er i orden at bruge. I 2020 var der kun en eneste stat i verden, Myanmar, der lagde landminer ud. Ellers er det nu kun ikke-statslige aktører, dvs. væbnede oprørsgrupper og terrorgrupper, der bruger dem.
Desværre er der en del af disse grupper, og det har betydet, at det samlede antal ofre for landminer faktisk er steget i de seneste år, på trods af mange landes indsats for at rydde landmineplagede områder.
I 2019 blev mindst 156 kvadratkilometer minefelter ryddet, viser seneste rapport fra Landmine Monitor. Tidligt sidste år blev Chile i 2020 det seneste land, der blev færdigt med at rydde alle landminer på sit territorium.
Alligevel var der i 2019 mindst 5.554 ofre for landminer og gammel ammunition.
55 millioner