26. oktober 2020

Verdens mindste abe er verdens største fighter

Efter 30 års målrettet indsats er det lykkedes at redde den sjældne gyldne løveabe fra at blive udryddet. Og trods politisk modvind er der håb for abernes fremtid, vurderer dansk ekspert.

Foto: Frank Rønsholt

Foto: Frank Rønsholt

Den er omringet af trusler og fjender. Men i et enkelt hjørne af Brasiliens regnskov findes der stadig et sted, hvor man kan være heldig at se gyldne løveaber i trætoppene. Man skal se godt efter, for det er en af verdens mindste abearter. Det lille kræ vejer kun lidt over et halvt kilo, og det betyder, at en almindelig huskat kan veje det samme som en hel flok på otte aber.

Løveaben lever kun i et lille område ved det sydøstlige Brasiliens kyst, og de har været tæt på at blive udryddet, fordi regnskoven er blevet fældet. I dag er der kun mellem to og fem procent tilbage af den skov, miniaberne engang boltrede sig i.

I halvfjerdserne ramte aberne bunden. Dengang var der færre end 200 gyldne løveaber tilbage i det fri, men efter 30 års indsats for at beskytte dem er det lykkedes at stoppe tilbagegangen. Der er nu 2.414 løveaber i de brasilianske trætoppe. Det viser seneste statusrapport fra den lille organisation Save the Golden Lion Tamarin, der arbejder for at beskytte aberne.

En stor del af årsagen til fremgangen er, at det var muligt at avle og genudsætte aber fra verdens zoologiske haver. Her har Københavns ZOO spillet en vigtig rolle som koordinator mellem Brasilien og de zoologiske haver i Europa.

HAR KLARET SIG TRODS TRE STORE TRUSLER

Biologen Bengt Holst, videnskabelig direktør i ZOO, har været med i projektet siden 1996, og han har set både fremgang og tilbageslag. Blandt andet, da der udbrød gul feber blandt aberne og næsten halvdelen døde. Nu prøver man at vaccinere en del af den overlevende bestand, for at forhindre at sygdommen bryder ud igen.

Senere, da en af Brasiliens største veje blev anlagt igennem løveabernes område, lykkedes det at få bygget grønne broer over vejen, så aberne alligevel kan passere uden at blive kørt ihjel.

I 2018 kom der nye trusler mod aberne, da den miljøfjendtlige Jair Bolsonaro blev præsident i Brasilien. Siden da er fældningshastigheden af Brasiliens skove næsten fordoblet. Alligevel har Bengt Holst håb for de små aber.

”Det forfærdelige er, at Bolsonaro har svækket og fjernet mange af de myndigheder, der arbejder med truede dyrearter. Samtidig har han givet los for fældning af skov. Fremtiden er usikker for øjeblikket, men jeg tror alligevel, at løveaberne vil klare sig. Både, fordi der er international opmærksomhed om aberne, og fordi de er blevet en slags nationalt symbol for Brasilien. Så der er lokal opbakning til at beskytte aberne på trods af Bolsonaro,” siger Bengt Holst.

Han nævner som eksempel, at lokale skovejere helt frivilligt er gået med til at lade skoven stå for løveabernes skyld.

”Det er en meget positiv historie, at det her er lykkedes at kombinere naturens interesser med de lokale skovejeres. Der er mange problemer med naturbevarelse i Brasilien, men lige med løveaben ser det ud til, den vil klare sig,” vurderer Bengt Holst.