03. juli 2022
Verdens mindste havskildpadde har stor fremtid
Naturbevaringsindsatser har givet en lille havskildpadde en chance til for at overleve som art.
Kemp's ridley er den mindste og mest truede havskildpadde i verden, men bestanden har været stigende siden 1980. Foto: Joshua J. Cotten on Unsplash
Det går fremad med bestanden af verdens mindste havskildpaddeart, den såkaldte Kemp’s Ridley. I 1980’erne var der kun få hundrede individer tilbage. I dag er der flere tusind af dem.
Fremgangen skyldes flere indsatser for at beskytte skildpadderne.
”Det har hjulpet bestanden, at naturbevarelsesorganisationer er begyndt at passe på skildpaddernes reder ved blandt andet at begrænse adgangen til stranden, hvor de lægger æg. Derudover er antallet af utilsigtede drab med fiskenet reducerede,” siger Lars Skou Olsen fra Den Blå Planet. Han er ekspert i naturbevarelse.
”Arribada”
Kemp’s Ridley-havskildpadder lægger ofte deres æg på en enkelt strand i Mexico. Men cirka hundrede er begyndt at sprede sig nordpå. Og en har for første gang lagt æg på Magnolia strand i Texas Der er to mulige scenarier til, hvorfor skildpadden lægger æg på en ny strand, mener eksperten.
”Enten har den forvildet sig væk fra stranden, eller også har der været så mange skildpadder, der skulle lægge æg ved stranden i Mexico, at der ikke var plads til den. Det sidste ville være fantastisk,” siger Lars Skou Olsen.
Det skyldes, at havskildpadder er helt specielle dyr. De kan nemlig finde tilbage til præcis, hvor de selv blev født på grund af deres indbyggede GPS. De bruger jordens magnetiske felter til at navigere rundt på kloden. Og det er vigtigt, fordi det er nemlig der, hvor de selv udklækkede, at de yngler.
De plejer at lægge æg ved ”Rancho Nuevo”, der er en strand i Mexico, hvor de svømmer op på land i samlet flok. Begivenheden bliver kaldt ”arribada”, hvilket kan oversættes til ”ankomst”. Da der er større chance for, at den enkelte skildpadde overlever, hvis der er mange samlet.
Det gør dog ikke så meget, om det er på grund af forvildelse eller pladsmangel, at skildpadden er svømmet helt til Texas. For hver gang en Kemp’s Ridley lægger æg, er det en succes for bevarelse af arten. Det siger Pamela Plotkin, direktør for Sea Grant ved Texas A&M University og havforsker med speciale i havskildpadder, til CNN.
En klar succeshistorie
Trods fremgangen er Kemp’s Ridley stadig den mest truede af alle havskildpaddearter. Den er anderledes fra andre havskildpadder, hvilket gør, at den er endnu mere sårbar. Hvor andre arter lægger æg om natten, så lægger Kemp’s Ridley sine æg om dagen, hvor menneskelig aktivitet er størst. Som alle andre havskildpaddearter bliver den også presset af fiskeri, fordi den drukner, hvis den sidder fast i et fiskenet. Derudover efterlader havskildpaddearten sine æg langtid før, at de udklækker og derfor er ungerne ekstra sårbare for dyr som måger, prærieulve og vaskebjørne eller teknologiske trusler som biler.
Der skal derfor mere arbejde til, hvis bestanden en dag skal kunne klare sig selv uden menneskelig indblanding.
”Det kunne også hjælpe ekstra meget at sørge for at fiskeri blev forbudt i den tidsperiode, hvor de lægger æg. Forskere ved jo præcis, hvornår det er og på hvilke strande. Det hjælper jo ikke så meget, at de bliver beskyttet inde på land, hvis de bliver fanget af en fiskekutter i det sekund, de kommer ud i havet. Eller man kunne lave en marin nationalpark, hvor området var fredet året rundt,” drømmer Lars Skou Olsen højt.
Skildpadderne har en stor fremtid, hvis de fortsætter med at formere sig.
“Succeshistorien er helt klart, at der er blevet flere af dem. De kønsmodne hunner lægger i gennemsnit over hundrede æg to-tre gange per yngle sæson, så hvis ungerne overlever, bliver der hurtigt mange skildpadder. Men den ægte succeshistorie bliver, når de kan klare sig selv”.
Enten har den forvildet sig væk fra stranden, eller også har der været så mange skildpadder, der skulle lægge æg ved stranden i Mexico, at der ikke var plads til den. Det sidste ville være fantastisk.
Lars Skou Olsen, ekspert fra Den Blå Planet
Succeshistorien er helt klart, at der er blevet flere af dem. De kønsmodne hunner lægger i gennemsnit over hundrede æg, så hvis ungerne overlever, bliver der hurtigt mange skildpadder. Men den ægte succeshistorie bliver, når de kan klare sig selv.
Lars Skou Olsen, ekspert fra Den Blå Planet