06. september 2020
Antallet af elefanter i Kenya er fordoblet på 30 år
På trods af stigende problemer med elfenbensjægere i Afrika, har bevæbnede vagter på Kenyas savanne tæmmet krybskytteriet i landet
Kenya har fordoblet antallet af elefanter i på tre årtier. Og i Amboseli National Park i Kenya er der rekordmange nye babyelefanter. Hele 140 nye babyelefanter er født i år indtil videre og flere er på vej. Foto: CCBY Diana Robinson
Det går rigtig godt for elefanterne i Kenya. Der er nemlig kommet mere end dobbelt så mange elefanter siden 1989, hvor regeringen første gang indførte bevæbnet beskyttelse af landets truede dyr. Der var der blot 16.000 elefanter tilbage i landet, men gennem tre årtier er det lykkedes Kenya at tæmme krybskytteriet, og i slutningen af 2019 blev der registret hele 34.800 elefanter, skriver Kenya Wildlife Service, som er Kenyas officielle dyrelivsbeskyttelse.
På savannen i nationalparken Amboseli, ved foden af Kilimanjaro i det sydlige Kenya, har elefanterne det ekstra godt. I år er der nemlig født rekordmange babyelefanter. Endda også sjældne tvillinger.
“ Det har været en svært år for os alle, men der er også meget at fejre. Her i Amboseli trives elefanterne,” siger Dr. Winnie Kiiru fra the Elephant Protection Initiative i en pressemeddelelse.
Og der er god grund til at fejre. Alene i år er der født hele 140 nye elefanter i parken, og flere er på vej.
Hård indsats imod krybskytteri
Kenyas succes med at bremse krybskytteriet startede i 1989, hvor Kenya Wildlife Service blev etableret. Efter mange års krybskytteri hang artens overlevelse i en tynd tråd i Kenya, og derfor satte regeringen tungt bevæbnede vagter ud på landets savanner for at beskytte dyrene og fange dem, som forsøgte at dræbe dyrene. Og hvis man bliver fanget i at begå krybskytteri, er straffen en bøde, der svarer til 3000 kroner – eller fængselsstraf på helt op til ti år.
Kenyas dyrebeskyttelse og hårde straffe har virket. I år er der nemlig rekordfå tilfælde af krybskytteri mod elefanter i Kenya, skriver BBC. Indtil videre er der i år kun blevet dræbt syv elefanter. Det er en stor fremgang i forhold til sidste år, hvor der blev dræbt 34 og fra 2018, hvor hele 80 elefanter blev ofre for krybskytteri.
Afrika er stadig ramt
Selvom Kenya har haft succes med at tæmme krybskytteriet mod elefanter, er det stadig et stigende problem i resten af Afrika. På trods af internationale aftaler om ikke at handle med elfenben, er der stadig er stor efterspørgsel på elefanternes stødtænder. Ifølge FN kan det skyldes den økonomiske vækst i Asien, hvor elfenben bruges i traditionel medicin. En anden vigtig drivfaktor er fattigdom. Lokalområderne ved de afrikanske savanner er præget af stor fattigdom, og krybskytteri er en måde, hvor pressede bønder kan tjene penge på.
Undersøgelser viser, at Afrika mistede omkring 144.000 elefanter fra 2007 til 2014. Det svarer til, at omkring 27.000 elefanter hvert år bliver dræbt af krybskytteri. I dag er populationen i Afrika på omkring 700.000, hvilke betyder at arten stadig er meget sårbar. Dog er der flere vigtige lande, som begynder at forbyde elfenbenshandel ved lov. For eksempel har Kina i 2017 og Hong Kong i 2018, som er de største markeder for elfenben, forbudt handel med elfenben. På trods understreger FN, at flere indsatser mod krybskytteri stadig er nødvendigt, hvis problemet helt skal udryddes.
Seneste
22. september 2024