04. juni 2018
Avanceret indbrudsalarm beskytter næsehorn
I et privatejet naturområde har et nyt alarmsystem gjort det næsten umuligt for krybskytter at trænge ind og skyde de værdifulde næsehorn. Systemet spreder sig nu til andre lande.
Et næsehorn i Kruger National Park. Foto: CCBY Heribert Bechen
Antallet af næsehorn, der bliver dræbt af krybskytter, er faldet til nul i et privatejet storvildtsreservat i Sydafrika. Mellem 2013 og 2015 blev der ellers dræbt 70 næsehorn i området, der ligger op ad den kendte Kruger National Park. Men siden reservatet installerede et avanceret overvågnings- og alarmsystem, er det ifølge National Geographic ikke lykkedes krybskytterne at trænge ind og skyde de sjældne dyr.
Systemet består af en kombination af sensorer, overvågnings-TV og varmefølsomme kameraer, der kan se i mørke. Udstyret er bygget til at modstå savannens bagende hede og buldrende skybrud. Samtidig får alle, der kører ind eller ud af parken, deres pas, fingeraftryk og bilens registreringsoplysninger scannet.
Alle oplysninger deles øjeblikkeligt gennem parkens trådløse netværk og ender med at give overblik i et centralt kontrolrum. På den måde kan parkens bevæbnede rangers reagere langt hurtigere end før, når der er mistanke om krybskytter. Førhen tog det 30 minutter at nå frem, hvis der var nogen, der trængte ind i parken. Nu tager det 7 minutter.
”Før sikkerhedssystemet blev installeret, var der indtrængere i parken cirka hver anden nat. Nu sker det næsten aldrig. Rygtet har spredt sig, at vi er et sted, hvor det er svært at bryde ind. Og det er korrekt,” siger Dave Varty, der er medlem af reservatets sikkerhedskomité.
Værdiløse horn er mere værd end guld
Hele dette sikkerhedsapparat er selvfølgelig langt fra gratis at opretholde. Men der er også mange særlige naturværdier at beskytte i området. Blandt andet elefanter, løver og leoparder, samt masser af reptiler og fugle. Det er dog især næsehornene, der er i sigtekornet, fordi næsehornspulver ifølge kinesisk overtro kan kurere en lang række forskellige sygdomme. I virkeligheden har pulveret ingen effekt, men det har ikke forhindret, at prisen på tykhydernes horn er steget til tre gange deres vægt i guld.
Der er nu interesse for, at det avancerede sikkerhedssystem kan videreudvikles og sælges til flere naturreservater, blandt andet i Mozambique og i Zambia, hvor et andet reservat nu er ved at indføre systemet. Også i Asien er der interesse for, om systemet kan bruges til at beskytte de vilde tigere.