24. oktober 2016

Bedre beskyttelse af truede dyr

Med en ny aftale styrker verdens lande nu kampen mod krybskytteri og illegal handel med truede dyrearter.

Nej, det er ikke en grankogle, men derimod det truede skældyr. Foto: CC-BY Tikki Hywood Trust

Nej, det er ikke en grankogle, men derimod det truede skældyr. Foto: CC-BY Tikki Hywood Trust

Verdens lande er blevet enige om at styrke indsatsen for klodens mest truede dyre- og plantearter.

På det såkaldte CITES-topmøde, der netop er blevet afholdt i Sydafrika, har 183 lande besluttet at tildele flere arter den højeste beskyttelsesstatus og styrke kampen mod krybskytteri og illegal handel af truede arter.

Den nye aftale optrapper blandt andet indsatsen mod handel med elfenben og horn fra næsehorn og forbyder for første gang al handel med verdens mest jagtede dyr, skældyret.

Krybskytteri og illegal handel med truede dyrearter er et voksende problem på verdensplan. På topmødet i Sydafrika blev verdens lande enige om at lukke de indenlandske elfenbens-markeder og slå hårdt ned på de lande, som ikke forbedrer deres indsats mod handlen med horn fra næsehorn.

“Aftalen må betegnes om en massiv succes og tager livsvigtige skridt for truede dyrearter verden rundt. Der er taget beslutning om juridisk bindende forbud og aftalt handlingsplaner for, hvordan man overvåger og opretholder beskyttelse gennem nye og innovative partnerskaber,” siger Inger Andersen, som er direktør i den internationale naturbeskyttelsesunion, IUCN.

På topmødet vedtog verdens lande også forbedrede sporingsmekanismer for havets dyr; et tiltag, der skal være med til at fremme bæredygtigt fiskeri af hajer og rokker i verdenshavene. Derudover blev der aftalt nye og skærpede regler for handel med silkehajer, rævehajer, djævlerokker og palisandertræ.

Aftalen må betegnes om en massiv succes og tager livsvigtige skridt for truede dyrearter verden rundt. Der er taget beslutning om juridisk bindende forbud og aftalt handlingsplaner for, hvordan man overvåger og opretholder beskyttelse gennem nye og innovative partnerskaber

Inger Andersen, direktør, IUCN