11. juli 2016

Bedstemødre tænder op i Burkina Faso

I Burkina Faso har ti bedstemødre været med til at give lys og elektricitet til 14.500 landsbyboere.

CC BY UNDP

CC BY UNDP

I det vestafrikanske land Burkina Faso har under 20 procent af husstandene adgang til strøm – i landområderne er det under fem procent. Det betyder, at mange aktiviteter i landsbyerne må ophøre efter solnedgang.

Derfor igangsatte FN’s udviklingsprogram (UNDP) i 2011, i samarbejde med Global Environment Facility og Barefoot College, et pilotprojekt, som skulle gøre ældre analfabetiske kvinder til lokale sol-ingeniører i deres landsbyer.

I projektet fik ti udvalgte bedstemødre fra forskellige landsbyer et seks måneder langt kursus i solenergi, hvor de blandt andet lærte at opsætte, styre og vedligeholde solenheder, opladere og sollamper.

Bedstemødrene har derefter leveret solenergi i deres egne landsbyer og videregivet deres viden. Og projektet har været en succes.

De ti bedstemødre, eller såkaldte “Solar Grannies”, har på fire år været med til at give lys og elektricitet til mere end 14.500 landsbyboere.

“UNDPs investering i Solar Grannies har vist, at der er en multiplikator-effekt i at investere i kvinder. Næste skridt bliver at udbrede modellen til langt flere i Burkina Faso og forhåbentlig bruge modellen i andre lande også,” siger Camilla Brückner, som er Direktør for UNDP´s Nordiske Kontor.

UNDP er nu i gang med at udvide projektet til 13 distrikter i Burkina Faso, og lignende projekter med “Solar Grannies” findes allerede i blandt andet Indien, Malawi, Zimbabwe, Tanzania og Sydafrika.