27. juli 2023
Blinkende lygter har i ti år reddet løver i Kenya
Med opfindelsen Lion Lights har den unge masai Richard Turere reddet både kvæg og løver fra at blive slået ihjel de sidste ti år. Hvad der begyndte som en lokal problemstilling i Kenya, er blevet en global løsning.
I Kenya stiger andelen af løver, blandt andet på grund af Lion Lights. Foto: Unsplash
Når mennesker og vilde dyr lever side om side, er det ikke uden problemer. Det oplevede masaien Richard Turere allerede som barn, da han passede sin families kvæg i udkanten af Nairobi Nationalpark. Om natten slog løverne fra nationalparken familiens kvæg ihjel, og det havde store konsekvenser for masaifolket, der lever af deres kvæg.
”Masaifolket er afhængige af deres kvæg, for det er vores eneste indtægtskilde,” siger Richard Turere.
Og når løver slår masaiernes kvæg ihjel, hævner masaierne sig ved at slå løver ihjel, også selvom løverne blev erklæret en sårbar art tilbage i 1996.
Men i en alder af bare 13 år fandt Richard Turere ud af, at løver er bange for blinkende lys, hvilket videre inspirerede ham til opfindelsen af Lion Lights. I dag er Turere 22 år og siden Lion Lights blev taget i brug for ti år siden, har der ikke været nogen rapporterede sammenstød mellem dyr og mennesker i området omkring Nairobi Nationalpark.
De blinkende lys beskytter både masaiernes kvæg og løverne i Nationalparken.
”I dag er der faktisk 15 procent flere løver i Nairobi Nationalpark, end der var dengang,” fortæller Richard Turere.
Flere og flere løver i Kenya
Der er flere grunde til, at beskytte løverne. I de sidste mange årtier er antallet af løver faldet markant i Afrika. I dag regner man med, at der er omkring 20.000 løver tilbage på hele det afrikanske kontinent. Lidt over 2500 af dem lever i Kenya, hvor der faktisk siden 2010 har været en stigning i antallet af løver på 25 procent. Dette skyldes blandt andet intallationer af Lion Lights, for konflikter mellem vilde dyr og mennesker, er en væsentlig trussel mod eksempelvis løver.
Den kenyanske regering har også gjort andet for at beskytte løverne. I en periode betalte de kompensation for de kvæg- og husdyr løverne slog ihjel, og de har også udvidet størrelsen på flere nationalparker, hvilket har givet løverne bedre leveforhold. Regeringens indsats skyldes også at løverne er en enorm turistattraktion i det store østafrikanske land.
”Turisme er en stor og vigtig branche i Kenya, der beskæftiger mange mennesker. Og hvis vi ikke har løver, så betyder det, at turisterne ikke kommer,” siger Richard Turere.
Faktisk er det anslået at løver er med til at generere 200 millioner US Dollars årligt igennem safariturisme i landene syd for Sahara.
Løverne skal altså både reddes fordi er sårbare, men også fordi de skaber arbejdspladser til millioner af mennesker.
Lyset snyder løverne
På et tidspunkt tog løverne ni kvæg på en uge, som gjorde at den unge masai satte sig for, at finde en løsning. Efter flere forsøg med alt fra bål til fugleskræmsler, fandt han ud af, at løver er bange for blinkende lys.
”Jeg indså, at hver gang jeg gik rundt med lommelygter, kom løverne ikke. Så ved at lave blinkende lys, blev løverne snydt til at tro, at der altid går mennesker rundt med lygter om natten, selvom der i virkeligheden ikke er nogen,” siger Richard Turere.
Lysene placeres rundt om gården på hegn eller træer, og forsynes med strøm fra solceller. I dag er Lion Lights installeret ved over 2300 dyrehold i Kenya. Først og fremmest hos masaierne ved Nairobi Nationalpark, men opfindelsen har også spredt sig til andre dele af Kenya samt Sydafrika, Tanzania, Botswana og Namibia.
”Jeg plejede at hade løver, men det gør jeg ikke længere, ”siger Richard Turere.
Masai
Masaierne er en folkestamme der lever i Kenya og det nordlige Tanzania. De lever i pagt med naturen og af deres husdyr. Det er anslået der findes omkring 1 million masaier.
25 %
Verdenskendt iværksætter
Tilbage i 2013 var Richard Turere taler til en TED talk i Californien, hvor han fortalte om sin opfindelse Lion Lights. Derefter fik han et stipendie til at gå på en af de bedste skoler i Kenya, hvor han afsluttede college sidste år.
I løbet af de sidste ti år er der også blevet skrevet en bog om Richard Tureres historie med Lion Lights, netop med formålet om, at inspirere andre til handling.
Lokalt problem, global løsning
Organisationen Lion Lights blev oprettet i 2015, hvilket gjorde Richard Turere til den yngste patentholder i Kenyas historie, og der arbejdes fortat på udviklingen af det effektive lys-system. Senest er systemet blevet installeret i Argentina, hvor gårdejerne har et lignende problem – dog med Pumaer i stedet for løver.
”Det er et rigtig stort problem for hele verden, for selvom vi bliver flere mennesker på jorden, kommer der ikke mere jord. Det betyder, at mennesker besætter mere jord, som presser dyrene og det vil give konflikter,” siger Richard Turere.
I sidste uge vandt Richard Turere den europæiske Young Inventors Prize i Madrid, som er en hæderspris, der også inkluderer 20.000 Euro. Dette er en stor sejr for ham personligt, men også for organisationen som nu får mulighed for at udvikle og brede sig endnu mere.
”Vi er også begyndt at afprøve lysene på elefanter, som indtil videre ser meget lovende ud,” siger Richard Turere, der stadig har mange idéer til, hvordan livet kan blive bedre mellem vilde dyr og mennesker. Han håber at hans historie kan være med til at inspirere andre unge.
”Hvis en masai med min baggrund kan gøre verden til et bedre sted, kan alle være med til at ændre verden” siger Richard Turere.