08. august 2022

Botswana bekæmper HIV-smitten fra mor til barn

I et land i det sydlige Afrika er der siden siden 2010 blevet afværget 1,7 millioner nye infektioner af HIV hos børn.

I Botswana er de stadig hårdt ramte af HIV, men der er lys i mørket. Dora på billedet lever med HIV, men sørgede for at komme i behandling, så sønnen blev født HIV-fri. Foto: WHO/Letso Leipego

I Botswana er de stadig hårdt ramte af HIV, men der er lys i mørket. Dora på billedet lever med HIV, men sørgede for at komme i behandling, så sønnen blev født HIV-fri. Foto: WHO/Letso Leipego

På kun to årtier har et nationalt sundhedsprogram i Botswana med relative få midler forebygget HIV-smitte fra mor til barn. Før var det hele 40 procent af HIV-smittede gravide, der gav sygdommen videre. I dag er det under en procent.

 Gravide kvinder opfordres til at blive testet for HIV, og mødre, der bliver testet positive, kommer straks i behandling, hvor de får antiretroviral lægemiddel i resten af graviditeten. Det er et lægemiddel, der blandt andet hindrer, at virussen bliver overført til barnet. Desuden får den nyfødte også behandling i dens første seks måneder.

“Fremskridtet med forebyggelse af mor til barn-smitte af HIV i regionen er virkelig en folkesundhedssucces, med mere end 1,7 millioner nye infektioner hos børn afværget siden 2010,” siger Mohamed Fall, der er UNICEF’s regionale direktør for det østlige og sydlige Afrika, i en pressemeddelelse.

“Vi bifalder Botswana for denne bemærkelsesværdige præstation,” siger han.

En kæmpe bedrift

 I 2013 blev Botswana et af de første lande i verden til at implementere den såkaldte ‘Option B+’, der er en effektiv livslang behandling for alle gravide og ammende kvinder, der lever med HIV. En behandling som begynder fra det tidspunkt diagnosen stilles. Og det har virket.

“Dette er en kæmpe bedrift for et land, der har en af ​​de mest alvorlige HIV-epidemier i verden – Botswana viser, at en AIDS-fri generation er mulig,” siger Dr. Matshidiso Moeti, der er Verdenssundhedsorganisationens, WHO’s regionale direktør for Afrika, i en pressemeddelelse.

“Denne banebrydende milepæl er et stort skridt fremad for at stoppe AIDS på kontinentet”.

Globalt har 15 lande lykkedes med at eliminere HIV- smitte fra mor til barn. De har dog ikke haft en så stor epidemi som Botswana, hvor hele 30 procent af befolkningen var smittet med HIV i 1999.

Født HIV-fri

WHO har talt med Dora, der bor i landsbyen Serowe, Botswana. Hun er en fjerkræavler, der lever med HIV. Da hun var gravid, var hun bekymret for, om hun ville overføre virussen til sit barn. Derfor tilmeldte hun sig et program, hvor hun kunne få antiretroviral behandling.

Hun ventede spændt på resultatet af sin drengs HIV-test og blev lykkelig over, at behandlingen havde givet pote. Hendes søn blev født HIV-fri. Heldigvis er det i dag de fleste kvinder i Botswana, der kan nikke genkendende til den oplevelse.

Vi bifalder Botswana for denne bemærkelsesværdige præstation

Mohamed Fall, UNICEF’s regionale direktør for det østlige og sydlige Afrika

Denne banebrydende milepæl er et stort skridt fremad for at stoppe AIDS på kontinentet

Dr. Matshidiso Moeti, WHO’s regionale direktør for Afrika

Overblik over AIDS:

  • AIDS er en videreudvikling af HIV, som er en virus, der gør, at immunsystemet ikke længere virker, som det skal. Derfor er personer med HIV meget udsat for sygdomme.
  • Uden behandling er AIDS dødelig.
  • HIV kan kun smitte gennem penetrativ sex, blodtransplantation, deling af kanyler, amning og under graviditet fra mor til barn.
  • I 2021 levede 38 millioner mennesker med HIV. I 2021 døde 650.000 mennesker af AIDS.
  • Ved udgangen af ​​december 2021 havde 28,7 millioner mennesker adgang til antiretroviral behandling, en stigning fra 7,8 millioner i 2010.
  • Nye hiv-infektioner er blevet reduceret med 54 procent siden det toppede i 1996.

Kilde: UNAIDS