20. marts 2022

Canada udskriver nationalparker på recept

Patienter med mentale helbredsproblemer skal nu sendes ud i naturen.

Grafik: Emma Svane

Canada er rig på naturoplevelser. Der er sneklædte bjergkæder, krystalklare søer, tågedækkede nåleskove, svimlende vandfald og smukke kyster. Og nu kan læger i det nordamerikanske land udskrive ’ophold i naturen’ på recept til deres patienter. Recepten indebærer blandt andet et årskort til landets nationalparker. Det koster cirka 383 kroner for en voksen normalt.

Det kan virke mærkeligt, fordi vi er vant til at få medicin på recept, men naturen kan faktisk bidrage til at mindske psykiske symptomer relateret til depression, stress og angst. Et nyt forskningsstudie fra University of Michigan viser, at du blot skal opholde dig i naturen i 20 minutter tre gange om ugen for at opleve et markant fald i stress-symptomer.

”Flere er begyndt at tage naturen alvorligt, fordi det er blevet dokumenteret igen og igen, at vi får færre stresshormoner og vores nervesystem får det bedre, når vi går en tur i skoven eller sidder ved vandet,” siger psykolog Trine Karsholt, der selv benytter sig af naturen under sine terapisessioner.

Hun forklarer også, at grunden til mistrivsel i store træk er, fordi vi er blevet så afskåret fra naturen. Hverdagen af fyldt med opgaver og udefrakommende pres. I naturen kan man nemmere bare være, og det har vi rigtig meget brug for.

Vi har et samfund, hvor vi hele tiden skal præstere, og hvor vi indtager alt for mange sanseindtryk, som er usunde for vores mentale helbred, fordi det aktiverer vores kamp-flugt system. Når vi opholder os i naturen, har det den modsatte effekt. De sanseindtryk, vi modtager her, får os til at føle os trygge og kræver meget mindre bearbejdning.

Naturen er en hjælpende hånd

Natur på recept sker kun en uge efter, en ny undersøgelse viste, at flere canadiere var ængstelige for klimaforandringer. Sidste år var der hedebølge i Canada. Hedebølgen gjorde 60 procent af de adspurgte i undersøgelsen enten meget eller noget mere bekymrede for klimaforandringer. Samlet set førte hedebølgen til en gennemsnitlig stigning på 13 procent i angst for klimaforandringer.

Natur på recept var en af løsningerne på den stigende ængstelighed, fordi det mildner angstsymptomer og inspirerer til handling. Derudover sker der en positiv selvforstærkende cirkel: Når vi føler os forbundet med naturen, så passer vi bedre på den.

Der er altså mange fordele ved at opholde sig i naturen, og en recept kan være med til at få patienter med mentale helbredsproblemer ud i skoven eller ud til vandet. Studier viser nemlig, at der er større sandsynlighed for, at vi gør noget, hvis det er skrevet ned af praktiserende læger, end hvis de bare opfordrer til det mundtligt.

”Jeg tror helt sikkert, at flere vil opsøge naturen, hvis de fik det på recept. Det kan være svært som stressramt eller deprimeret at opsøge hjælp, og så er det nemmere at overskue, hvis ens læge skriver ned, at man skal tage ud i naturen,” siger Trine Karsholt.

Hun forklarer, at det ikke betyder, at der ikke længere er brug for eksempelvis psykologer. For at det kan give den bedste effekt at være i naturen, er det vigtigt, at det er struktureret, og hvis man har det rigtig dårligt, også assisteret. Men hvis naturen kan fjerne lidt af den overbelastning, der er på psykiatrien, ville det være en stor hjælp.

”Alle bør opsøge naturen mere. Det er nemlig også forbyggende”.

Flere er begyndt at tage naturen alvorligt, fordi det er blevet dokumenteret igen og igen, at vi får færre stresshormoner og vores nervesystem får det bedre, når vi går en tur i skoven eller sidder ved vandet.

Psykolog Trine Karsholt

Jeg tror helt sikkert, at flere vil opsøge naturen, hvis de fik det på recept. Det kan være svært som stressramt eller deprimeret at opsøge hjælp, og så er det nemmere at overskue, hvis ens læge skriver ned, at man skal tage ud i naturen.

Pyskolog Trine Karsholt