03. september 2013
Den nepalesiske drøm har hiv i bagagen
Thamkala Dhami er hiv smittet i Nepal. Nu er hun en del af netværket Bajhang Plus, der har hjulpet hende tilbage til livet.
Solen sender sine svitsende stråler ned mod de høje bjerge i det vestlige Nepal. I støvet på en bjergsti ligger en kvinde. Hun hedder Thamkala Dhami og er udstødt fra sin landsby, fordi hun er smittet med hiv.
”Jeg vidste ikke, hvad hiv var. Min familie troede, at det var en form for spedalskhed, og derfor smed de mig ud af huset i frygt for at blive smittet. De sagde, at jeg hverken måtte se eller røre ved mine børn”, siger Thamkala.
Selv om det er over et år siden, at Thamkala lå på bjergstien, står følelsen af skam stadig stærkt i hendes bevidsthed. Hun sidder på en blå plastikstol i et lille, lukket lokale og fortæller sin historie.
Lokalet tilhører hiv-netværket Bajhang Plus. Det er et netværk af hiv-positive fra området omkring den vestlige bjergby Dhandaghi. Gruppen er støttet af udviklingsorganisationen CARE, der sammen med lokale samarbejdspartnere kæmper for at komme den voksende udbredelse af hiv til livs.
Det er Bajhang Plus, der finder Thamkala på bjergstien. De fortæller Thamkalas landsby, hvad hiv egentlig er, og Thamkala får lov til at flytte tilbage i huset hos sin familie. Hun finder samtidig ud af, hvordan hun mange år før er blevet smittet med virussen.
Drømmen om rigdom
”Det var først, da jeg fandt ud af, hvordan hiv smitter, at det gik op for mig, at min mand var skyld i min sygdom”, siger Thamkala.
Ligesom tusindvis af andre nepalesiske mænd rejser Thamkalas mand til Indien for at finde sig et arbejde, der skal vende familiens lykke. Han kom kun hjem til landsbyen i Nepal en gang hvert halve år, når familiens marker skulle høstes.
”En dag, han kom hjem, manglede han sin ene hånd. Jeg spurgte ham, hvor hånden var blevet af, og han svarede, at han var blevet forgiftet, og at hånden var faldet af i løbet af natten”, siger Thamkala.
Hun tror på sin mands historie. Snart rejser de i fællesskab tilbage til Indien for at udleve det nepalesiske svar på den amerikanske drøm. Manden tilstår senere, at han under sine første besøg til Indien benytter sig af en kvindelig prostitueret, hvis kæreste i jalousi skærer hånden af Thamkalas mand.
Drømmen om lykke og rigdom bliver aldrig til en realitet. Thamkalas mand dør kort tid efter deres ankomst til Delhi af aids, som han højest sandsynligt har får under sine bordelbesøg.
”Jeg kan huske, at jeg gik rundt og græd i Delhis gader, da han lige var død. Jeg var alene i et fremmed land med vores to fælles børn, som jeg havde bundet fast i den kjole, jeg havde på, i frygt for at nogen skulle stjæle dem,” siger Thamkala.
Hun beslutter sig for at rejse hjem til Nepal igen. Her bliver hun selv ramt af sygdom. Hun får feber om natten, hendes syn bliver sløret, og hun begynder at tabe sig. Det viser sig, at manden har smittet hende med hiv.
”Uden netværket ville hele min landsby stadig tro, at jeg var spedalsk. Nu oplever jeg på ingen måde den samme diskrimination, som jeg gjorde før”, fortæller Thamkala.
Oplysning forhindrer smitte
Det er nu ti år siden, at Thamkalas mand døde i Indien, og hun har været medlem af netværket i lidt over et år. I alt har Bajhang Plus 49 medlemmer, og Thamkala er en af netværkets 15 kvinder.
”Det er vigtigt, at både mænd og kvinder forstår, hvad hiv er, og hvor farligt det er. Hver gang vi hører om en migrant, der kommer hjem fra Indien, besøger vi ham og hans familie for at snakke med dem om virussen,” siger Thamkala.
Thamkala får udleveret hiv-medicin en gang hver anden måned. Ingen af hendes tre børn er testet positive.
Seneste
22. september 2024