09. september 2022
Dødsfald fra terrorangreb rasler ned
Antallet af terrorangreb og terrordræbte er faldet voldsomt siden 2015.
Mindre forfølgelse: Terrorangreb i Mellemøsten er faldet kraftigt. Globalt er dødsfald fra terror faldet med en tredjedel. Foto: Chris Pook
Det går fremad med bekæmpelsen af terrorisme. Dødsfald grundet terrorisme er globalt set faldet med over en tredjedel siden 2015, der var et af de værste terror-år i dette årtusinde.
Det er især Europa, som har set fremgang.
“Europæiske regeringer har gjort betydelige fremskridt med hensyn til indsamling og deling af efterretninger, hvilket afspejles i det betydelige antal forhindrede terrorangreb i de seneste år. Her kan vi tydeligt sige, at myndighederne har lært af de ødelæggende angreb mellem 2015-2017,” siger Dino Krause, der er Ph.d.-studerende og forsker i global sikkerhed og verdenssyn på Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS.
Analysen ‘Global Terrorism Index 2022’, der er lavet af The Institute for Economics and Peace, IEP, peger også på, at i to tredjedele af de 163 lande, der blev analyseret, var ingen døde på grund af et terrorangreb i 2021. Det er det bedste resultat siden 2007.
En statistisk rutsjebane
Antallet af dødsfald fra terrorangreb er først gået meget op og så ned igen globalt de seneste ti år. Det er nemlig meget afhængigt af, hvor intense konflikterne er, og hvor mange lande, der er i konflikt, og det har ændret sig gennem årene.
Dødstallene begyndte at stige fra 2011 med det såkaldte “Arabiske Forår”, hvor borgere fra blandt andet Egypten, Libyen, Syrien, Yemen og Bahrain ønskede demokratisering, menneskerettigheder og bedre levevilkår. Dødstallet nåede sit højdepunkt i 2014, fordi protesterne i flere af landene havde udviklet sig til borgerkrige, hvor de ganske almindelige mennesker, der havde protesteret på pladser og i gader – blev tromlet af de gamle kræfter, som havde det tilfælles, at de ikke havde nogen interesse i forandring, eller at de udnyttede kaosset til at rage mere indflydelse til sig.
Men stigning i terror er siden da faldet igen.
”Faldet globalt skyldes i høj grad den kraftige begrænsning af terrorangreb i Mellemøsten. Især den faldende intensitet af den syriske borgerkrig, men også Islamisk Stats tab af sit selverklærede kalifat, og dermed nedsatte evne til at udføre angreb i Irak og Syrien,” mener Dino Krause.
Derudover har oprørsbekæmpelse reduceret Boko Harams, der er en militant nigeriansk islamistisk gruppe, aktiviteter betydeligt. Dødsfald fra deres terrorangreb er faldet med 92 procent fra 2.131 i 2015 til 178 i 2021.
Flere regioner er en trussel på flere års fremgang
Analysen fra IEP viser, at terrorisme er blevet mere begrænset end tidligere, hvor hele 97 procent af terrorangreb nu sker i verdens konfliktzoner. Det er lande i Sydasien som Afghanistan, Pakistan og Indien samt Afrika syd for Sahara, hvor der sker flest terrorangreb.
Og generelt på det afrikanske kontinent er terrorangreb stigende.
“På det afrikanske kontinent ser vi en foruroligende udvikling en række steder, især det nordlige Nigeria, Mali, men også Somalia, DRC og Mozambique: I disse lande kæmper myndighederne for at begrænse fremrykningen af jihadistgrupper tilknyttet al-Qaeda og IS. Her er voldsniveauet faktisk steget de seneste år,” forklarer Dino Krause.
Og også med Ruslands angreb mod Ukraine er frygten, at tallene for terrorangreb vil gå den forkerte vej.
1/3 fald
Faldet globalt skyldes i høj grad den kraftige begrænsning af terrorangreb i Mellemøsten.
Dino Krause, Ph.d.-studerende og forsker i global sikkerhed og verdenssyn på Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS