30. august 2021

Færre i fængsel i USA

Antallet af fanger i de amerikanske fængsler rasler ned. Det skyldes mindre kriminalitet og ny lovgivning. USA er dog stadig verdens mest fængslende stat.

Folsom Prison i Californien. Foto: CCBY Jonas Forth

Folsom Prison i Californien. Foto: CCBY Jonas Forth

Langt færre sidder nu bag tremmer i amerikanske fængsler. Siden 2008 er antallet af fanger i både føderale og lokale fængsler faldet fra i alt 2,3 millioner i 2008 og til 2,1 millioner i 2019, hvor de seneste data er fra. Det viser en nylig undersøgelse offentliggjort af tænketanken Pew Research Center, på baggrund af data fra statistikenheden hos det amerikanske justitsministerium, Department of Justice.

I dag sidder der altså omkring 200.000 færre amerikanere i fængsel end for blot få år siden. Faldet er dog endnu større, når man indregner befolkningsvæksten. I 1980 sad lidt over 0,3 procent af USA’s samlede befolkning over 18 år i fængsel. I løbet af de næste årtier steg andelen af fanger støt, så det mellem 2006 og 2008 nåede op på, at en hel procent af befolkningen var i spjældet. I dag er andelen faldet til lidt over 0,8 procent, og dermed er vi tilbage på et niveau som i 1995, skriver Pew Research Center.

Ifølge kriminolog Anne Okkels er der flere grunde til, at færre nu sidder i de amerikanske fængselsceller.

”Det kan godt være en del af årsagen, at der generelt er blevet mindre kriminalitet. Det ser vi i flere vestlige lande. Men det er en langsom udvikling, der har været i gang siden 1985, så det kan ikke være hele forklaringen på forandringen i USA siden 2008. Jeg mener, faldet i indsatte også i høj grad skyldes et skift i, hvordan USA håndterer kriminalitet generelt,” siger hun.

Partier enige: Kan ikke fortsætte som før

Ifølge Anna Okkels er der kommet en stigende erkendelse på tværs af politiske partier i USA, hvor man begynder at indse, at det ikke giver mening at fængsle så mange. Højrefløjen argumenterer især med, at det er for dyrt, mens venstrefløjen ofte taler om social retfærdighed, men de er enige om, at retssystemet ikke kan fortsætte som før. Både på højeste politiske niveau og på delstatsniveauet er der sket et skift i strafferammer, brugen af kaution, og ikke mindst brugen af den såkaldte plea bargaining.

”En af de groteske ting ved det amerikanske retssystem er, at kun tre pct af sagerne kommer for en jury, og at resten får en straf via plea bargaining, hvor anklageren lokker den anklagede til at tilstå, til gengæld for en lavere straf. Jeg har hørt om en sag, hvor en anklaget fik at vide, at enten tilstod han en forbrydelse, han ikke havde begået, hvilket ville give to år i fængsel med det samme. Eller også ville han komme til at sidde inde i lang tid uden kontakt til sine børn, før han overhovedet kom for en dommer, og så ville anklageren gå efter en straf på 20 år”.

Samtidig peger Anne Okkels på, at der stadig er en ’arrestationskultur’ i politiet i USA, hvor man arresterer langt flere, end man egentlig behøver. Men denne kultur er også for nedadgående, skriver Pew Research Center. Antallet af arrestationer toppede i 1996, hvor godt 5600 ud af hver 100.000 amerikanere blev arresteret. Siden er tallet faldet, så der i seneste data for 2019 kun var lidt over 3000 arrestationer pr. 100.000 borgere.

Dansk model kan vise vejen

Siden amerikaneren George Floyd blev dræbt af en politibetjent, hvilket fik Black Lives Matter-bevægelsen til at blusse op, er slagordet ’defund the police’ – at fjerne politiets finansiering – blevet et omdiskuteret begreb i USA. Men Anne Okkels mener ikke, det skal forstås som helt at sløjfe politiet.

”Af nogle bliver det tolket, som om man slet ikke ønsker at have noget politi og i stedet lade anarkiet herske i gaderne. Men jeg vil argumentere for, at det for mange i virkeligheden handler om at få et system, der mere ligesom vores herhjemme i Danmark. At man fokuserer mere på reelle lovovertrædelser end at anholde folk for, at baglygten på deres bil ikke virker, eller lignende småting. Og i stedet flytter ressourcerne over til noget som for eksempel den danske ’sociolance’ – en social ambulance – hvor specialuddannet personale kører ud og hjælper psykisk syge, hvis der opstår en akut nødsituation. Dansk politi er uddannet til at håndtere psykotiske personer på en helt anden måde, og det er også medvirkende til, at politiet skyder langt færre psykisk syge end i USA,” siger Anne Okkels.

Trods det store fald i antallet af indsatte i USA har landet stadig 2.094.000 personer bag tremmer. Næststørste fængselsland er Kina, der har 1.710.000 indsatte, selvom Kinas befolkning er over fire gange større.

0,8 procent

af den voksne amerikanske befolkning sidder i dag bag tremmer. Det er verdens højeste andel af indsatte.

Grotesk, at kun tre procent af sagerne kommer for en jury

Anne Okkels

Her sidder flest i fængsel - og færrest

Disse fem lande har flest personer i fængsel, når man ser antallet af indsatte i forhold til landets samlede befolkning. Trods færre fængslede siden 2008 ligger USA fortsat på en klar førsteplads.

 

1 USA

2 El Salvador

3 Turkmenistan

4 Rwanda

5 Cuba

 

Eksempler på lande længere nede på listen

19 Brasilien

23 Tyrkiet

26 Rusland

57 Iran

66 Saudi-Arabien

87 Mexico

92 New Zealand

126 Kina

141 Canada

172 Danmark

189 Norge

207 Japan

210 Indien

212 Island

213 Nigeria

219 Færøerne

223 San Marino

 

Kilde: World Prison Brief