07. september 2011

Femdoblet høst i et af verdens tørreste lande

I landsbyen Dan Maza Idi i Niger er mange års usikkerhed over høsten blevet vendt. Jordbrugerne har nemlig lært nye metoder til at dyrke deres jord, så de står stærkere overfor klimaforandringerne, der hidtil har sat livsvilkårene på spidsen for regionens beboere.

Dan Bouga fra landsbyen Dan Maza Idi tilser marken med de nye hirseplanter og glæder sig over den økonomiske sikkerhed, det gode høstudbytte giver ham. Foto: AWAISS Yahaya ©ALP/DADD CARE

Dan Bouga fra landsbyen Dan Maza Idi tilser marken med de nye hirseplanter og glæder sig over den økonomiske sikkerhed, det gode høstudbytte giver ham. Foto: AWAISS Yahaya ©ALP/DADD CARE

I landsbyen Dan Maza Idi i Dakoro Kommune bor Dan Bouga. Som de fleste andre i området lever han af landbrug, men de seneste års tiltagende tørke har gjort høsten til en ængstelig affære.

”Alles overlevelse afhænger af jorden, men naturen er ikke altid menneskets bedste allierede,” siger han og forklarer videre om dengang, da jævnlige regnskyl holdt området frugtbart og dyrelivet rigt.

Høsten er femdoblet

Men i slutningen af 2010 kunne han glæde sig over en rigtig god høst. Han og 139 andre mænd og kvinder i Nigers Dakoro kommune var med i CARE’s Adaption Learning Programme, ALP, der hjælper jordbrugerne i fire afrikanske lande til at tilpasse sig de nye klimaforhold. Ud over Niger kører ALP i Mozambique, Kenya og Ghana.

”CARE introducerer nye sorter af hirse og bønner, som er avlet til bedre at stå imod tørken, og som modnes hurtigere end de traditionelle varianter,” siger Rolf Hernø, der er CARE Danmarks programkoordinater for Mozambique og ALP.

CARE træner jordbrugerne i, hvordan de nye sorter skal dyrkes, og introducerer dem til mere effektive vandingsteknikker.

Og resultaterne er tydelige. I gennemsnit har jordbrugerne, der har været med i ALP’s startfase, femdoblet deres høstudbytte i løbet af blot ét år. Samlet øgede de 140 jordbrugere deres indtjening med næsten 120.000 danske kroner, forklarer Rolf Hernø.

En glæde at give videre

Dan Bouga er også glad for at kunne give de gode erfaringer videre. Han har distribueret en del af sit høstudbytte fra den forbedrede hirse til andre i området og undervist dem i de dyrkningsteknikker, han selv har lært gennem CARE. Det samme gør de andre jordbrugere, der er med i programmet. Derved deler de ud af deres viden og er med til at hjælpe den gode udvikling på vej for mange flere af regionens jordbrugere.

Dan Bouga går en rundtur i marken. Hirseplanter på omkring en halv meters højde knejser lysegrønt op af jorden, og Dan Bougas begejstring er ikke til at overse.

”Med overskuddet fra sidste høst kan jeg bedre sørge for min families sundhed, og jeg har fået råd til at købe tøj til mine børn.”

Fakta

  • CAREs Adaption Learning Programme begyndte i 2010 og er planlagt til at hjælpe 59.000 mennesker i Niger, Mozambique, Ghana og Kenya
  • Gennem ALP introducerer CARE nye dyrkningsmetoder og alternative indtægtskilder i områder, der er særligt truet af klimaforandringer
  • Niger er ifølge FN verdens tredjefattigste land og har samtidig verdens højeste befolkningstilvækst
  • Hvert år rammes landet af en længerevarende sultperiode, og 28 procent af befolkningen er kronisk underernærede

(Kilde: CARE)