03. juli 2021
Første indiske delstat forbyder tvangsomvendelse af LGBT+-personer
Flere steder i verden forsøger man stadig at ”kurere” LGBT+-personer gennem omvendelsesterapi, men en delstat i Indien forbyder nu den pinefulde praksis.
Illustration: Lauge Eilsøe-Madsen
Såkaldt ’omvendingsterapi’ skal være slut i delstaten Tamil Nadu i Indien. Staten med over 72 millioner indbyggere bliver nemlig den første delstat der forbyder denne form for terapi.
Ordet terapi betyder oprindeligt helbredelse. Og det er nok også det, som de fleste forbinder med moderne terapi som psykologhjælp eller parterapi. Men flere steder i verden bruges den såkaldte omvendelsesterapi – som tværtimod har intet med helbredelse at gøre.
Omvendingsterapi forsøger nemlig at omvende LGBT+-personer til at være ciskønnede eller heteroseksuelle. Men FN advarer om, at denne praksis faktisk er en form for tortur, som er nedværdigende og diskriminerende. Den er rodfæstet i troen på, at LGBT+-personer er forkerte, og ifølge FN kan omvendingsterapi resultere i langvarig psykisk skade og burde forbydes globalt. Dog praktiseres omvendingsterapi stadig i over 80 lande i verden.
”Den globale udvikling er, at man langsomt begynder at anerkende LGBT+-personer og deres rettigheder. Det er også den udvikling, som man ser begynde i Indien, og det er det nye forbud et udtryk for,” siger Susanne Branner Jespersen, som er sekretariatschef hos LGBT+ Danmark.
Fra lovgivning til accept
Det nye forbud i Indien udspringer af en retssag, hvor et forfulgt lesbisk par blev hevet i retten af deres familie, som ville tvinge dem til at ændre deres seksualitet. Afgørelsen fra delstatens højesteret faldt ud til det lesbiske pars side og afgjorde, at et hvert forsøg på at ’helbrede’ eller ændre personers seksuelle orientering eller køn skal forbydes i staten.
LGBT+- miljøet i Indien jubler og kalder afgørelsen historisk. Spørgsmålet er så, om der i kølevandet af afgørelsen også kommer en kulturel holdningsændring til praksissen.
”Ofte er det det lovmæssige, som kommer først. Derefter plejer den kulturelle accept at komme bagefter. Der er altid et socialt efterslæb efter en lovgivning, og det tager længere tid at ændre,” forklarer Susanne Branner Jespersen.
For at udbrede den sociale accept udstedte dommeren samtidig også en række forskellige reformændringer, som eksempelvis undervisning i LGBT+-rettigheder på skoler og oplysningsprogrammer om LGBT+-rettigheder til embedsmænd, politi og fængsler.
Sender et vigtigt signal
En anden historisk begivenhed fandt sted i Indien i 2018, da homoseksualitet blev afkriminaliseret i hele landet. Men ifølge undersøgelser fra London School of Economics er omvendingsterapi stadig meget udbredt i Indien. Derfor er afgørelsen i Tamil Nadu, ifølge Susanne Branner Jespersen, endnu vigtigere, da den kan sætte et eksempel for andre stater i Indien.
”Afgørelser som denne er et vigtigt signal at sende. Det kan inspirere og give mod til at andre følger efter. En løftestang, som andre, der kæmper lignende kampe, kan bruge til at løfte sig op med,” siger hun.
Hvad er omvendelsesterapi?
Omvendelsesterapi betegnes vedvarende forsøg på at ændre på en persons seksualitet og/ eller kønsidentitet gennem terapi, gruppesamtaler, ophold, psykoterapi, samtaler med religiøse vejledere, forbøn eller noget helt ottende. Det er en form for terapi, som dermed forsøger at ændre en del af personens identitet.
Kilde: LGBT+ Danmark.
●FN definerer omvendelsesterapi, som en form for tortur, som kan resultere i langvarig psykisk skade og burde forbydes globalt.
80 Lande
Afgørelser som denne er et vigtigt signal at sende. Det kan inspirere og give mod til at andre følger efter. En løftestang, som andre, der kæmper lignende kampe, kan bruge til at løfte sig op med.
Susanne Branner Jespersen, som er sekretariatschef hos LGBT+ Danmark.