04. september 2014
Fra filmland til FN
Den verdensberømte filminstruktør Sir Richard Curtis gæster i disse dage København for at gøre det politiske Danmark opmærksom på, at verdens lande næste år skal sætte sig nye mål for verdens udvikling.
Udviklingsminister Mogens Jensen (S) møder filminstruktør Richard Curtis og partner Gail Gallie. Foto: Thomas Ravn-Pedersen
Han er topinstruktør og manuskriptforfatter og har givet os alt fra Mr. Bean til Bridget Jones. Og nu er Richard Curtis i København.
”Jeg bruger et år af mit liv på at arbejde for FN – og det betyder jo så desværre et år i arbejdsløshed for Hugh Grant,” siger han indledende med den karakteristiske engelske charme og underspillede humor om, hvorfor han er i København. Hugh Grant medvirker i hovedparten af hans film.
En trailer for diplomatiet
Næste år er deadline for FN’s 2015 Mål for udvikling i verden. De otte mål om at udrydde global fattigdom og nød, som alle verdens lande tilbage i 2000 gav hinanden hånd på at arbejde for.
Det har fået Curtis til allerede nu at kigge frem mod, hvordan han kan hjælpe med at få de kommende globale mål frem mod 2030 til at blive en succes. Og ikke mindst hvordan man får målene gjort folkeligt forankret.
”Jeg er her for at gøre ligesom de mennesker, der laver plakater til mine film. Jeg laver jo store film, hvor hver linje, billede og detalje er vigtig. Så tager andre over og laver en to min. trailer og en catch-frase,” siger Curtis.
På samme måde ser han sin rolle i forbindelse med udviklingen af de nye mål, eller planetens to-do-list, som han kalder dem. Målene skal alle verdens lande enes om næste år. Han tager det meget vigtige, men komplicerede arbejde, diplomaterne bruger flere år på at forberede og gør det simpelt, interessant og sjovt:
”Vi skal have udryddet ekstrem fattigdom inden 2030,” siger han meget bestemt og fortsætter:
”… og så skal vi have lavet en plakat, der fortæller om dem og kan hænge på alle folkeskoler i hele verden!”
Danmark spiller hovedrolle
Curtis er en mand med ambitioner. Hans drømmescenarie er, at verdens lande får defineret en række velfinansierede, komplekse mål, som alligevel er simple at kommunikere ud. Og i denne proces ser han gerne, at Danmark spiller en hovedrolle:
”Danmark er et land med et ekstraordinært rygte og engagement i forhold til udvikling. I ligger jo over FN’s anbefalinger, når det kommer til udviklingsbistand. Det betyder også, der hviler et stort ansvar på jeres skuldre. Og så har I allerede en god tradition for at arbejde sammen – politikere, erhvervsliv og folkelige organsiationer.”
Han er også optaget af konceptet bag Verdens Bedste Nyheder, og ser nyhedskampagnen som en vigtig måde at kommunikere bredt på, både til danskere – og globalt.
Derudover mener han, at Danmark kan yde en vigtig politisk støtte ved at insistere på i FN, at målene skal være lette at kommunikere, får et godt navn og bliver lanceret godt i FN og globalt. Et centralt land at have med i en kampagne, der skal sikre, at de nye mål bliver berømte, forståelige og dermed effektive:
”Når Danmark kommer med en god kampagne, vil resten af verden følge med,” siger han.