17. september 2023

Girlpower og pengegaver sætter en stopper for Indiens mange barnebrude: “Jeg vil absolut ikke gifte mine døtre bort tidligt”

Indien er det land, hvor flest piger bliver giftet væk som børn. Men en vild udvikling er i gang, og Indien er således både kedelig rekordindehaver og markant mønsterbryder. 

Ægteskab er for voksne. Også – i stigende grad – i Indien. Foto: Hadynyah, iStock

Som 15-årig blev Neelam en af de mange indiske piger, der måtte iføre sig slør og henna i en alt for ung alder. Hendes familie havde nemlig besluttet, at hun skulle giftes. Den unge mand, som Neelam skulle giftes med, var 18 år.  

I dag er Neelam 45 år og arbejder som hushjælp i staten Karnataka. Men selv om årene er gået, husker hun stadig den dag, hun fandt ud af, at hendes forældre og bedstemor havde truffet den store beslutning på hendes vegne: 

“Jeg græd. Også selvom jeg vidste, at det var almindeligt at blive gift så ung,” forklarer Neelam. Den unge brudgom kendte Neelam ikke på forhånd, og de fik kun mulighed for at mødes én gang, før brylluppet skulle stå. 

“Jeg var så angst og bange for min fremtid, især fordi jeg skulle forlade min mor og starte et nyt liv med fremmede mennesker,” fortæller hun.   

Verdens Bedste Nyheder kender Neelams identitet, men hun har ønsket kun at blive omtalt ved fornavn i denne artikel, fordi børneægteskaber nogle steder i Indien – trods den store udbredelse – er tabuiseret.

Dyk ned i UNICEFs data om børneægteskaber her

UNICEF

FN-rapport: Vi kan skimte verdens sidste barnebrud i horisonten

Den udbredte praksis med børneægteskaber er i de seneste årtier bliver mindre almindelig i stort set hele verden – og faldet fortsætter. De seneste tal på området giver endda håb om, at verden snart har set det sidste barn gå til alteret. Men det kræver, at indsatsen mod fænomenet får en ekstra skalle.

I dag er cirka 20 procent af verdens unge kvinder mellem 20 og 24 blevet gift da de var under 18 år. For ti år siden var det cirka 25 procent.

Fremskridtene fordeler sig dog meget skævt kloden rundt.

Læs mere i rapporten fra UNICEF her.

Verdensmester i barnebrude

Neelams skæbne som barnebrud er egentlig ganske almindelig i Indien. Næsten hver fjerde unge kvinde i landet – helt præcist 23 procent – bliver gift inden sin 18-års fødselsdag, viser den nyeste rapport fra FN’s børneagentur, UNICEF.

En tredjedel af klodens barnebrude bor således i det folkerige, asiatiske land – og Indien kan således smykke sig med den trælse titel af “verdensmester” i barnebrude. Men selv om Indien er det land i verden, hvor der er flest barnebrude, er landet dog også en mønsterbryder:

Indien har gjort store fremskridt i retning mod at gøre børneægteskaber til fortid – faktisk de største fremskridt i hele Asien. Den udbredte tradition med børneægteskaber er nemlig – trods alt – blevet mindre almindelig. I 2001 blev næsten halvdelen af alle piger gift som børn, og dermed har landet mere end halveret problemets omfang siden dengang. Især i løbet af de seneste 15 år har den positive udvikling taget fart. En decideret lov fra 2006, som forbyder børneægteskaber, har hjulpet de positive ændringer på vej:  

Den indiske lovgivning imod børneægteskaber er i mange tilfælde blevet håndhævet strengt af myndighederne. Det har spillet en nøglerolle i udviklingen,” forklarer Trong-Ahn Trinh, forsker i børneægteskaber på Australiens Monash University. 

Hvis målet om nul barnebrude skal nås inden 2030 – hvilket er ambitionen ifølge FN’s Verdensmål – så kræver det, at udviklingen accelereres endnu mere.  

Unge brude bliver unge mødre

En piges risiko for at blive barnebrud afhænger af hendes baggrund. Piger fra landområder er i større risiko, end piger fra de store byer. Der er også flere barnebrude i familier med lav eller ingen uddannelse.  

En barnebrud defineres som alle piger under 18 år, der allerede er gift samt kvinder - i alle aldre - der blev gift i deres barndom.

Læs mere her

De indiske myndigheder begynder at slå hårdt ned på børneægteskaber, og i staten Assam er mere end 1.800 mænd i februar i år blevet anholdt for ægteskab med mindreårige piger. Dette er en drastisk forøgelse i anholdelser: I hele 2021 var der mindre end 2000 anholdelser på tværs af Indien.

Læs mere hos Politiken her

Neelam blev som 15-årig gift, efter hendes forældre arrangerede hendes bryllup. Men noget lignende kommer ikke til at ske for Neelams børn, forsikrer hun. Foto: Ajita Singh Arasu

“Jeg vidste godt, at det var normalt at blive gift som pige i min alder og med min baggrund”, fortæller Neelam. “Men da det så skete for mig selv, følte jeg mig slet ikke klar”.  

De unge brude bliver ofte unge mødre – typisk når de er mellem 14 og 16 år gamle. Og jo yngre, pigerne er, når de bliver gift, jo yngre er de typisk også, når de selv bliver mødre. Således også Neelam. 

“Jeg fik mit første barn allerede som 15-årig. Graviditeten og fødslen var så rystende for mig. Min mave var så lille, og barnet var meget lille”.  

Lim på skolebænken og penge i hånden

En ekstra kedelig konsekvens af det er, at barnebrude ofte ikke færdiggør deres uddannelse. Færre end to ud af 10 gifte piger fortsætter deres skolegang. 

Ifølge UNICEF er det bedste middel mod flere barnebrude da også uddannelse, fattigdomsbekæmpelse og oplysning. Statistikkerne viser nemlig en meget tydelig sammenhæng mellem de tre faktorer og risikoen for at ende som barnebrud.  

Jo fattigere, en familie er, jo større kan behovet for at tynde ud i børneflokken være. Et barn mindre, betyder en mund mindre at mætte. Her bliver det således ofte familiens unge piger, der mod deres vilje må sige ja til arrangeret ”kærlighed”. 

Derfor er direkte pengeoverførsler til nogle af landets fattigste familier én af de metoder, som blandt andet UNICEF bruger for at forhindre pigernes vej til alteret. Den effektive økonomiske håndsrækning hjælper familierne med at få mad på bordet og andre basale nødvendigheder. Og så bliver behovet for at gifte pigerne bort mindre, fortæller Trong-Ahn Trinh. 

“Efterhånden som familier bliver økonomisk stabile, er de mindre tilbøjelige til at se børneægteskaber som en nødvendighed”. 

Samtidig er det tydeligt, at jo flere år, en pige får lov at gå i skole, jo mindre bliver netop risikoen for at blive påduttet en ægtemand i en alt for tidlig alder. Indien har arbejdet målrettet med at få piger til at blive i skolen – og få dem tilbage på skolebænken, hvis de allerede er droppet ud.  

“Piger og kvinder med en uddannelse gifter sig senere. Og uddannede kvinder er også mere tilbøjelige til at forsvare deres egne og deres døtres rettigheder,” forklarer Trong-Ahn Trinh.  

Girlpower på gaden

Kampen for at ændre normerne kan i flere tilfælde ses meget direkte. På gaderne i 26 Indiske stater demonstrerede 70.000 kvinder og piger i oktober 2022 imod børneægteskaber. Det blev startskuddet til en græsrodskampagne kaldet “Børneægteskabs-fri Indien”.  

Som en del af demonstrationen fik de 70.000 kvinder og piger alle deltagerne til at tænde fakler, lamper og lommelygter og gå med dem tændt i marchen – et moderne fakkeltog. Til sammen var der over 20 millioner mennesker med i demonstrationen spredt over de 26 stater.  

Mange af de kvinder, som er med i kampagnen “Børneægteskabs-fri Indien”, har selv sagt nej til at blive barnebrude eller er kommet ud af et børneægteskab. Kvindelige ledere, læger, advokater, lærere, akademikere, menneskerettighedsaktivister og studerende deltog også i fakkeltoget og tændte lys over hele landet. 

Nye normer

Neelam er stadig i dag gift med sin dengang alt for unge brudgom. Men noget lignende kommer ikke til at gentage sig for parrets børn: 

“Jeg vil absolut ikke gifte mine døtre bort tidligt,” fortæller hun og fortsætter: “Jeg ønsker, at mine døtre i det mindste skal have en chance for at gøre noget for sig selv i livet først, før de gifter sig”.

Selvom indkomst og uddannelse er nogle af de vigtige faktorer, så er kultur og kønsnormer også en del af forklaringen på landets mange barnebrude. Især i de delstater, hvor fænomenet med barnebrude er mest udbredt, har myndigheder og udviklingsorganisationer arbejdet på at ændre kvindesyn og kulturelle normer, der medfører stor accept af børneægteskaber.  

En af indsatserne har for eksempel været at oplyse og engagere mere end 13 millioner lokale indere, således at de aktivt kan tale imod praksissen med børneægteskaber i deres lokalsamfund.  

“Samfundsengagement er vigtigt, og at arbejde med lokale ledere og religiøse personer kan ændre samfundsholdninger og normer om tidligt ægteskab,” fortæller Trong-Ahn Trinh om det massive oplysningsarbejde. 

Neelam kan også mærke Indien forandre sig.  

“Der er heldigvis mere opmærksomhed på barnebrude i dag, og normerne ændrer sig”. 

Forekomsten af børneægteskaber i Indien varierer meget fra delstat til delstat. I Vestbengalen og Bihar blev mindst 40 procent af unge kvinder gift, inden de blev 18 år. I delstaten Lakshadweep er andelen under én procent.

Kilde: UNICEF

Over halvdelen af indiens piger og kvinder, der er blevet gift i deres barndom, bor i fem specifikke indiske delstater, nemlig Uttar Pradesh, Bihar, Vestbengalen, Maharashtra og Madhya Pradesh. Den delstat, der huser allerflest barnebrude er Uttar Pradesh i det nordlige Indien, der også er den delstat i Indien med flest indbyggere.

Kilde: UNICEF