07. november 2021
Håbet er ikke kæntret for verdens koraller
Hvad har legoklodser, en 3D-printer og sekskantede stålrammer tilfælles? De kan med til at redde vores svindende koralrev.
Der findes løsninger, der kan give de truede koralrev et pusterum til at komme sig. Foto: Francesco Ungaro on Unsplash
Verdens koralrev er under massivt pres, men der er også mange projekter og løsninger i gang for at redde havets essentielle økosystem. Her har vi samlet nogle af de bedste og mest kreative løsninger:
Manden bag korallernes hjertestarter
Forsker Dr. David E. Vaughan skriver på sin hjemmeside www.plantamillioncorals.org, at han fandt en effektiv løsning ved et heldigt uheld. Et stykke af en af de koraller, som han var i gang med at dyrke, knækkede. Nedtrykt tog han stykket og lagde det over i et tomt akvarium. Han ville smide det ud senere, men glemte det. Et par uger efter gik han forbi akvariet og så, at den knækkede koral var vokset og endda alt for hurtigt.
Han fandt ud af, at ved at skære koraller i mindre stykker og dyrke dem i optimale forhold, kunne han producere hurtigt voksende og resistente koraller. Det inspirerede ham til at lave en organisation, der planter koraller. Der er indtil nu blevet plantet 100.000 koraller, og målet er at plante en million.
Dyrker koraller på LEGO
I Singapore har nogle forskere lade sig inspirere af LEGO. De bygger mindre fundamenter til koraller af legoklodser.
Forskerne gør brug af Dr. Davids metode. De små afskårne stykker koraller bliver sat på en legoklods. Legoklodserne sparer også på plads, så man kan gro mange flere koraller i akvariet på øen St. Johns Nationale Hav Laboratorium.
Når kolonierne bliver for store til den enkelte legoklods, så sætter man bare endnu en legoklods på. Det er derfor meget nemmere at tilpasse sig korallernes vækst med legoklodser, end andre løsninger førhen. Næste skridt er, at forskerne en dag sætter de genfødte koraller tilbage i havet.
40.000 km2 koralrev genopbygget i Indonesien
I nogle havområder i det sydlige Indonesien og ud for øen Bali er der kommet 50 procent flere koraller på under to år, takket være et genplantningsprojekt. Hele 40.000 kvadratkilometer er blevet genopbygget bare ud for Indonesiens kyst. Planen er at genopbygge 185.000 kvadratkilometer i området før 2029.
Løsningen er simpel og med simple materialer, derfor bliver de lokale involveret i processen. Løsningen er sekskantede stålrammer, der næsten ligner spindelvæv. De bliver bundet sammen under vandet, og derefter påsættes korallerne, der er dyrket på land. De vokser hurtigere, fordi de kan få konstant sollys. Uden stålrammerne, ville der være en risiko for, at de under en storm blev dækket af sand og ikke kunne få den nødvendige sol.
3D-printet fundament
Hongkong er et af de steder i verden, som er mest artsrig på hårde koraller, men jagt på byggematerialer har ødelagt havbunden flere steder. Virksomheden ArchiReef har derfor lavet en 3D-printet ny havbund, der skal hjælpe korallerne med at gro og genopbygge livet i havet ud for Hongkong.
Det er sekskantede fliser, der har et ”hjernemønster” i midten. Det tiltrækker dyrelivet i havet, fordi de kan gemme sig fra rovdyr. Forskerne fastsætter små koraller på fliserne. Håbet er, at korallerne bliver så hårdføre, at de på et tidspunkt kan stå selv uden fliserne.
Som forsøg er der blevet installeret over 130 af de 3D-printede fliser i Hoi Ha Wan Marinepark i 2020.
100.000 koraller
185.000 Kvadratkilometer