26. september 2021

Odder-plask i Argentina efter 100 års stilhed

En truet odder er nu vendt tilbage til floderne i Argentina, hvor naturbeskyttelsen breder sig i disse år.

Foto: thejack - Unsplash

Foto: thejack - Unsplash

Lederen af naturorganisationen Rewilding Argentina kunne knapt tro sine egne øjne, da han tidligere i år var ude at ro i kajak på floden Bermejo i den argentinske nationalpark El Impenetrable. Foran ham stak et stort pelsklædt væsen pludselig hovedet op af vandet.

”Det var en kæmpe overraskelse, og jeg kunne næsten ikke tro det. Men da den kiggede op, kunne jeg genkende den hvide pels på halsen, så det måtte være en brasiliansk kæmpeodder,” siger Sebastián Di Martino til den britiske avis The Guardian.

Ensom odder får snart selskab fra Danmark

Han filmede odderen med sin mobiltelefon, for ellers var der måske ikke mange, der havde troet på historien. Det er nemlig første gang i 100 år, nogen har set en kæmpeodder i floden Bermejo. Engang var arten udbredt i det nordlige Argentina, men jagt og ødelæggelse af naturen har fået arten til at gå så langt tilbage, at den indtil mødet på floden blev anset for at være uddød i landet.

Når den alligevel pludselig viser sig, kan der være to forklaringer. Enten har forskerne overset en lille gruppe oddere, som har formået at overleve og holde sig skjult. Eller også er den mere sandsynlige forklaring, at den enlige odder kommer fra hele vejen fra det nordlige Paraguay eller Brasilien, hvor der stadig findes nogle få kæmpeoddere. Den har så forvildet sig væk fra sin flok og har klaret at svømme gennem et stort flodsystem på over 1000 kilometer.

Uanset, hvordan odderen kom til Bermejo, er der glæde i organisationen Rewilding Argentina over gensynet med odderen. Det ses som et tegn på, at naturen måske er ved at få det bedre i området, som organisationen var med til at oprette som naturpark i 2014.

Hvis odderen bliver i området, får den snart selskab. Der er er nemlig et projekt i gang, hvor to andre kæmpeoddere og deres unger skal sættes ud i Argentinske floder. Den ene odder kommer fra Givskud ZOO i Danmark, og den anden kommer fra Ungarn.

Net af nationalparker skal forny naturen

I alt har organisationen Rewilding Argentina været med til at oprette 13 nationalparker i Sydamerika i de seneste år. Det er sket med støtte fra ægteparret Kristine og Doug Tompkins, der er blevet rige på at sælge friluftstøj af mærkerne Patagonia, Esprit og North Face. De har brugt en stor del af deres penge på at  lave en organisation, der opkøber land i Sydamerika og beskytter områderne som nationalparker. I alt er der indtil videre beskyttet 5,9 millioner hektar land.

Naturparken Impenetrable omfatter 128.000 hektar næsten uberørt skov og floder i Argentinas nordlige Chaco-provins. Skovene i provinsen er stadig Sydamerikas næststørste skovområde efter Amazonas, selvom landbrug og kvægproduktion også her er i gang med at æde sig ind i naturen.

Kæmpeodderen er ikke det eneste sjældne dyr, der er vendt tilbage til området. Sidste år blev der set en enkelt jaguar, som også blev anset for lokalt uddød. Den har siden fået unger med andre jaguarer, der er blevet udsat i naturparken.

Heriblandt parkerne Corcovado, Pumalin, Yendegaia, Kawésqar og Patagonia i Chile and Monte León and Iberá i Argentina.

Om kæmpeodderen

Den brasilianske kæmpeodder er truet og findes i dag mest i Brasilien, hvor der er kun lidt over 5000 tilbage. Den kan blive samme længde som en voksen mand og veje over 30 kilo, og lever normalt i små familier på tre til otte medlemmer. Kæmpeodderen lever af fisk, og som top-rovdyr er den vigtig for at regulere fiskebestanden. Derfor er det til gavn for naturen i området, at der er oddere i floden.

Kilde: IUCN