25. oktober 2021

Analyse: Gennembrud sætter turbo på at genskabe koralrev

I mange år har det været en drøm at kunne genplante verdens tabte koralrev. Nu åbner et gennembrud vejen for, at koraller kan dyrkes langt hurtigere på land og plantes ud i havet i stor skala.

Foto: CCBY Christian Gloor

Livet i havet fik en kongelig håndsrækning i forrige uge, da den britiske Prins William for første gang uddelte sin såkaldte Earthshot-pris. Prisen er delt op i fem gange én million britiske pund, og den uddeles indtil 2030 hvert år til fem projekter, organisationer eller idéer, der gør mest for at beskytte og genoprette verdens natur.

Prisoverrækkelsen var en festlig affære, hvor blandt andet skuespilleren Emma Watson og fodboldstjernen Mohamad Saleh overrakte priserne, mens bands som Coldplay spillede. Men den celebre prisfest sker på en dyster baggrund. Verdens natur er under stærkt pres, og ikke mindst i havet.

Revene står for skud

I kategorien ’Revive the Ocean’ (genopliv havet) vandt virksomheden Coral Vita, der er verdens første kommercielle koralfarm. Coral Vita blev oprettet i 2019 af de to venner Gator Halpern og Sam Teicher, der mødtes på Yale School of Forestry and Environmental Studies. De oprettede deres koralfarm i byen Freeport på øen Grand Bahama, øst for Florida. Her dyrker de i dag 24 forskellige arter af koraller.

I de seneste 30 år er halvdelen af de koraller, der tidligere levede i verdenshavene, døde. Det skyldes blandt andet forurening, fiskeri og ukontrolleret turisme og i nogle tilfælde er korallerne ligefrem blevet gravet op af havet for at blive brændt til kalk. I de senere år er en endnu større trussel mod korallerne dukket op i form af klimaforandringerne, der gør vandet i havene for varmt for de sarte koraller. Hvis klimaforandringerne ikke bremses, forventer forskerne, at 90 procent af verdens koraller vil være døde inden 2050.

Derfor er de to venner, der modtog årets Earthshot-pris, langt fra de første til at prøve at dyrke koraller i stor skala for at hjælpe med at genskabe koralrevene. I de seneste årtier har der været mange forskellige projekter, hvor man har prøvet at dyrke koraller på metalstativer under vandet, eller på reb. Det kan også godt lade sig gøre, men korallerne vokser ofte meget langsomt.

Ny metode får koraller til at spire frem langt hurtigere

På farmen i Bahamas dyrker Halpern og Teicher korallerne på en anderledes måde. Først og fremmest dyrker de ikke korallerne ude i havet, men i store tanke inde på land. For det andet bruger de en ny teknik, der kaldes mikrofragmentering, hvor de forsigtigt skærer stykker af levende koral i mange små stykker, som de derefter planter individuelt på store trådnet i tankene.

Når de samtidig styrer vandkvaliteten og temperaturen helt nøjagtigt, får det korallerne til at vokse langt hurtigere end ude i havet. Ifølge Coral Vita kan korallerne vokse op til 50 gange hurtigere på denne måde, og det gør det muligt at dyrke koraller frem på få måneder eller år, hvor det før ville tage årtier. Det er især en fordel for nogle af de vigtige rev-opbyggende koralarter som den langsomtvoksende hjernekoral.

Sidst, men ikke mindst, giver tankene mulighed for at stresse korallerne, så de kan hærdes, før de igen skal udplantes i havet. Ved at skrue op for temperaturen i tankene og gøre vandet mere surt kan Coral Vita udvælge de koralstykker, som har større naturlig modstandskraft overfor stigende vandtemperatur og faldende pH-værdi. Det er vigtigt, fordi verdenshavene i disse år både bliver varmere på grund af klimaforandringerne og samtidig surere på grund af, at atmosfærens CO2 bliver optaget af vandet.

Skønhed på bunden batter på bundlinjen

Bag de mange gode hensigter om at redde havet handler kampen om koralrevene også i sidste ende om penge og forretning. Coral Vita er en virksomhed, der sælger koraller til udplantning til forskellige typer kunder. Det kan være regeringer eller organisationer, der ønsker at genskabe koralrev for naturens skyld og for at beskytte det fiskeri, korallerne danner basis for, og som giver jobs og mad på bordet for omkring 500 millioner mennesker.

Men det kan for eksempel også være ejere af store luksushoteller, der i sin tid blev bygget ved koralrev, men hvor korallerne på grund af mange års turisme er blevet slidt ned. Og hvor ejerne kan bruge korallerne som til at tiltrække kunder.

På verdensplan giver koralrevene hvert år en turistindtægt på omkring 36 milliarder dollars.

Kampen om korallernes fremtid fortsætter.

Der er mange berømtheder bag Earthshot-prisen. Blandt andet Shakira, David Attenborough og Dronning Rania af Jordan. Men prisen gives på baggrund af en grundig evaluering af de nominerede projekter. Evalueringen foretages af et ekspertpanel.

50 gange hurtigere

kan koraller dyrkes med den nye metode.