19. august 2010
Halvanden krone kom sulten til livs
I Rwanda har organisationen CARE oprettet et støtteprojekt, der låner fattige kvinder små pengebeløb, som de kan bruge til at starte deres egne små forretninger og derigennem tjene penge til at betale lånene tilbage.
Før måtte alenemoren Epifani Uwimpaje fra Rwanda tigge mad fra andre. Nu er det hende, der hjælper dem med at få styr på økonomien. For 33-årige Epifani Uwimpaje begyndte hendes vej ud af sulten en tirsdag for knap fire år siden. Hun var på vej for at købe lidt salt til at vaske tøj med, da hun fik øje på en gruppe kvinder og en mand. De var samlet rundt om en kasse med tre hængelåse, som de lagde penge i. Og da Epifani spurgte, hvad de lavede, fik hun forklaret, at kvinderne mødtes en gang om ugen for hver at spare halvanden krone op.
I den såkaldte spare-lånegruppe, støttet af organisationen CARE, lånte kvinderne små beløb, som de investerede i småhandel med frugt og grønt. Derefter tilbagebetalte de lånene med rente, så gruppens samlede beløb voksede.
På det tidspunkt havde Epifani arbejdet som hushjælp i fire måneder til 50 kroner om måneden. Ikke meget at leve af for en husholdning på tre mennesker – heller ikke i Rwanda, hvor 60 procent af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen. Derfor tvivlede hun på, om hun kunne skaffe de halvanden krone, der var adgangsbilletten.
Epifani er alenemor og bor sammen med sin lille datter, Monique, og sin brors teenagedatter i et lille hus yderst på en af Syd-rwandas irgrønne bjergkamme. Da hun stødte på spare-låne-gruppen, håbede hun, at det kunne blive hendes livs chance. Hun klarede at spare de halvanden krone op, lånte 12 kroner i gruppen og lavede en lille forretningsplan, der i de efterfølgende to år vendte hendes liv på hovedet.
Seks kroner investeret i 34 avokadoer, gav penge til endnu et lån, som hun købte en gris for. Grisen fik fem smågrise, og for de penge købte Epifani endnu flere avokadoer. Så blev der råd til en ko, som i dag både giver mælk og gødning til landbrugsjorden. Og endelig kunne hun bygge det hus, hvor familien bor nu.
I dag anses hun for at være så velstående, at folk synes, det er mærkeligt.
»Mange tror, at CARE giver os penge, men de tager fejl. Vi får viden om, hvordan vi selv tjener pengene,« siger hun.
CARE støtter over 4.000 lignende spare-lånegrupper, og siden programmet startede i 2000, har medlemmerne tilsammen opsparet over 2,5 millioner kroner.
»Jeg sover bedre om natten nu. Børnene får nok mad og ordentligt tøj. Monique går i børnehave. Vi har det godt,« siger Epifani.