02. maj 2021
Historisk afgørelse: Nigerianske landmænd sejrer over oliegiganten Shell
Shells olieudslip ødelagde deres land. Efter 13 års kamp vinder nigerianske landmænd retssagen mod et af verdens største olieselskaber.
Hvert år er der hundredvis af oliespild i Niger Delta, og oprydning er ofte langsom og ineffektiv. Foto: Amnesty International
Det skulle tage 13 år, før tre landmænd fra det olieforurenede område, Niger Delta i Nigeria, kunne drage et lettelsens suk: Endelig vandt de retssagen over Shell.
I januar 2021 afgjorde appelretten i Haag, at Shells moderselskab i Holland skal kompensere landmændene for de olielækager, som et nigeriansk datterselskab forårsagede mellem 2004-2007. Oliespildet forpestede flere landsbyer og ødelagde levebrødet for rigtig mange mennesker. Fremover er Shell også pålagt at gøre bedre rent efter forureninger og forbedre deres systemer, så de hurtigere advarer mod lækager.
”Det er en historisk kendelse. Det er første gang nogensinde en domstol har dømt, at et moderselskab har pligt til at forhindre deres udenlandske datterselskaber i at krænke menneskerettigheder,” siger klimaaktivist Nikolaj Kornbech fra miljøorganisationen NOAH – en søsterorganisation til hollandske Milieudefensie, der førte sagen for de nigerianske landmænd.
Det er første gang nogensinde en domstol har dømt, at et moderselskab har pligt til at forhindre deres udenlandske datterselskaber i at krænke menneskerettigheder
Nikolaj Kornbech, klimaaktivist miljøorganisationen NOAH
Hvert år er der hundredevis af olielækager i Niger Delta-området i Nigeria. Foto: Amnesty International.
Svømmer i olie
Niger Delta-området i det sydlige Nigeria kunne være et paradis for biodiversitet og dyreliv med dets specielle mangroveskove og komplekse naturområder. I stedet er det et af jordens mest forurenede steder. Store internationale oliefirmaer har udnyttet undergrundens rige olieressourcer, der er et af den globale olieproduktions vigtigste områder. Ifølge beregninger fra organisationen Amnesty International, er der spildt omkring 21,7 millioner liter olie i området alene siden år 2011 – det svarer til ni olympiske svømmebassiner fyldt med olie.
”Shell har været involveret i alvorlige menneskerettighedskrænkelser i Nigeria i årtier, og mens indtægterne er strømmet til virksomhedens europæiske hovedkontorer, er nigerianske liv og lokalmiljøer blevet ødelagt,” siger Sanne Borges, der er seniorrådgiver for menneskerettigheder og erhverv hos Amnesty International, der har afdækket Shells aktiviteter i Niger Delta i 20 år.
I dag er store dele af Niger Deltas grønne områder og blanke floder forvandlet til sorte oliepøle, fisk og afgrøder er døde, og stanken af olie hænger tungt i luften. Ifølge miljøorganisationen Friends of the Earth International er forurening fra olielækager hver år skyld i 16.000 spædbørns død, og den forventede levetid er 10 år lavere i Niger Delta end i resten af landet.
Thi kendes for ret
”Jeg håber, at dommen vil skabe præcedens for fremtidige sager og bane vejen for bedre love, så ofre for uretfærdighed ikke behøver at kæmpe juridiske kampe, der varer i årtier,” siger kampagneleder hos hollandske Milieudefensie, Freek Bersch.
At det tog 13 år at få retfærdighed, viser netop, hvor svært det er at anlægge sag på tværs af lande og juridiske systemer. Det skyldes, at der ikke findes en international lov på området – hvilket spænder ben for, at de ansvarlige bliver dømt, forklarer Nikolaj Kornbech.
”Vi har brug for bedre lovgivning, som holder virksomheder ansvarlige, hvis deres aktiviteter fører til alvorlige krænkelser af menneskerettighederne,” siger Sanne Borges. Og er der bred enighed hos både Amnesty International, Noah og Milieudefensie om, at vejen frem er juridisk.
”Vi håber, der bliver lavet en FN-traktat og en europæisk lov, som forpligter virksomheder til at forhindre menneskerettighedskrænkelser og holder dem juridisk ansvarlige for deres aktiviteter på tværs af landegrænser,” siger Nikolaj Kornbech og understreger, at selvom denne sag har gjort fremtiden lysere for lignede sager, så er det nødvendigt, at verden tager politisk aktion.