10. september 2023

Historisk afstemning i Ecuador: Olien skal blive i jorden

Den første afstemning af sin slags har fundet sted i Ecuador, hvor næsten 60 procent af befolkningen har stemt ja til at stoppe olieboringer i et af de mest naturrige steder på kloden

Ecuadors befolkning har stemt klart ja til, at olien skal blive i jorden i den del af Amazonas, der udgør Yasuní Nationalpark. Foto: Maris Maskalans, iStock

Ecuadors borgere har talt: Der skal ikke hives olie op af jorden.

En historisk afstemning hos Ecuadors befolkning har afgjort, at der ikke må startes nye olieboringer op i Yasuní Nationalpark, og at alle nuværende olieboringer i området skal stoppes inden for et år.

”Det er historisk – også på et internationalt plan,” siger Jorge Espinosa, som er aktiv i organisationen Yasunidos. ”Vi håber, at andre lande rundt om i verden vil tage denne her idé til sig.”

Yasunidos er en samling af forskellige NGO’er og miljøorganisationer. De seneste 10 år har organisationen presset på for at få en folkeafstemning om at stoppe boring efter olie i Yasuní Nationalpark.

59 procent af Ecuadors befolkning stemte ja til afstemningen den 20. august om at lade olien blive i jorden.

Et af de mest naturrige steder på jorden

Yasuní er den største nationalpark i Ecuador og ligger i den østlige del af landet. Området er en del af amazonasregnskoven, og så er det samtidig et af de allermest biodiverse steder på jorden. For eksempel er der 1.130 træarter – som er flere end i Canada og i USA til sammen – flere end 600 fuglearter, 10 abearter, 81 arter flagermus, og så er der 100.000 arter af insekter per hektar. Til sammenligning finders der i alt cirka 18.000 insektarter i hele Danmark.

Netop det frodige natur- og dyreliv er en af grundene til, at folket stemte ja til at lade olien blive i jorden, mener Jorge Espinosa.

”Én af årsagerne er, at vi de sidste 10 år har hørt om, at Yasuní er det mest biodiverse områder, og at de isolerede samfund, som lever der, er udsatte. Vi har en stærk forbindelse til naturen, vi er et af de mest biodiverse lande på planeten, og vi har set den effekt, som ødelæggelsen af planeten har,” siger han.

Der bor flere grupper af oprindelige folk i Yasuní, blandt andet tagaeri- og taromenanefolket, som lever i frivillig isolation fra omverdenen.

 

Lyt til historien

Du kan også høre lydversionen på Apple, Spotify, Podimo, og hvor du ellers lytter til podcasts.

Om Ecuador

Ecuador er et land i Sydamerika med cirka 17,9 millioner indbyggere.

Der er 14 forskellige oprindelige folkefærd, som i alt tæller mere end én million indbyggere, i landet.

Ecuador grænser op til Colombia og Peru og har kyst ud til Stillehavet.

Amazonasregnskoven strækker sig over otte lande. Udover Ecuador er det Brasilien, Colombia, Bolivia, Peru, Venezuela, Guyana og Surinam.

Yasuní Nationalpark er et af de mest biodiverse steder i verden. Der er både tætpakket med forskellige plantearter, insekter, aber og flere end 600 fuglearter. CCBY: Doug Greenberg

For dem – og for naturen og kloden – har olieboringerne haft store konsekvenser. Først og fremmest bidrager olieboringer til, at der bliver gravet fossile brændstoffer op fra jorden, som er den største årsag til global opvarmning.

Ifølge satellitovervågninger fra NGO-projektet the Andean Amazon Monitoring Project, som blandt andet overvåger olieboringerne i Yasuní, bliver store skovområder ryddet for at skaffe plads til olieboringernes infrastruktur – og det forstærker kun den globale opvarmning, fordi Amazonas er en vigtig spiller, når det kommer til at sluge CO2 fra atmosfæren. Desuden bliver der spildt olie i skoven, som også har konsekvenser for både mennesker, dyr og planter.

Olie er kæmpe eksportvare

I løbet af folkeafstemningen har et argument fra nej-sigernes side lydt, at Ecuadors økonomi er afhængig af olieudvinding. Olie er landets største eksportvare.

”Vi ved, at Ecuador i mange år har været et olieudnyttende land, og vi blev lovet, at vi ville blive et rigt land af det – men indtil videre er der ikke sket noget. Tværtimod, vi er gået igennem en økonomisk krise. Vi er begyndt at tvivle på den industri,” siger Jorge Espinosa.

Men der er et kompliceret forhold til olieboringerne, fortæller han. Der er nemlig mange, som er afhængige af de store oliefirmaer, der blandt andet står for at skaffe jobs og anlægge veje til områderne i forbindelse med, at de hiver olie op fra jorden.

”Der er en historisk afhængighed af olien,” siger Jorge Espinosa.

Ville betales for at lade olien blive i jorden

Olieboringerne i Yasuní går mange år tilbage.

I 2007 foreslog Ecuadors daværende præsident, at landet ville lade olien i området blive i jorden, hvis de rigere lande kompenserede landet for dets tab med 3,6 milliarder dollars. Det var der ikke opbakning til, og i 2013 begyndte boringerne.

Det blev i stedet startskuddet til Yasunidos’ arbejde for at lade folket stemme om, hvorvidt olien bør udledes eller ej.

”Det er næsten utroligt,” siger Jorge Espinosa. ”På et tidspunkt troede vi, det var en tabt sag. For 10 år siden, da vi startede med at udforme idéen om en folkeafstemning i denne her størrelsesorden, var vi spændte på det. Vi samlede 750.000 underskrifter dengang. Alting gik godt, vi var sikre på, der ville komme en folkeafstemning – men så blev det boycuttet. Det hele blev en juridisk kamp.”

Først sidste år blev underskrifterne godkendt, og afstemningen blev en realitet – og nu er det altså slut med olieboringerne i Yasuní Nationalpark.

”Da vi startede kampagnen, troede vi, at det ville være sværest at overtale de mennesker, der bor ved kysten, om at stemme ja. Men i sidste endte stemte flest i provinserne ved kysten for at beholde olien i jorden. Jeg tror, det er på grund af klimaforandringer,” siger Jorge Espinosa.

Ecuador har blandt andet været udsat for oversvømmelser på grund af storm og kraftige regnfald. Samtidig er landet placeret i frontlinjen, når El Niño tager fart – et tilbagevendende vejrfænomen, som hænger sammen med varmere havstrømme og mere nedbør, og som eksperter peger på, kan blive kraftigere på grund af klimaforandringerne.

”Det er kun en måned siden, at kystregionerne blev påvirkede af voldsom regn – og vi ved, at det sker på grund af klimaforandringer,” siger Jorge Espinosa.

Samtidig mener han, klimaforandringerne måske har skubbet afstemningen i Ecuador i naturens retning.

”Andesbjergene krydser over vores land, det kan føles meget stort og distanceret, vi kan let føle os afkoblede fra hinandens virkelighed – men klimaforandringerne kan få os til at føle os forbundne.”