06. november 2022

Historisk forandring: 415 millioner fattige indere har fået bedre levestandard

Fattigdom er mere end mangel på penge. I Indien har den økonomiske vækst og investeringer i blandt andet rent drikkevand, adgang til strøm og ordentlige toiletter forbedret forholdene for flere hundrede millioner af fattige.
415 millioner indere har på 15 år fået bedre levestandarder, det er ifølge FN en historisk forandring. Foto: Deepak Kumar Unsplash

415 millioner indere har på 15 år fået bedre levestandarder, det er ifølge FN en historisk forandring. Foto: Deepak Kumar Unsplash

På 15 år er antallet af indere, der lever i såkaldt multidimensionel fattigdom, faldet drastisk. Det betyder, at 415 millioner indere har fået bedre adgang til eksempelvis strøm, uddannelse eller rent drikkevand. Udviklingen i Indien viser, at det er muligt at halvere andelen af fattige i 2030, og det er en historisk forandring, siger FN.

Den klassiske måde at måle fattigdom er at se på, hvor mange penge folk tjener. Men selvom man tjener over 2,15 dollars om dagen, som er grænsen for ekstrem fattigdom, kan man godt være fattig på andre måder og leve et utroligt hårdt liv fyldt med afsavn.

Hvis man eksempelvis ikke har adgang til rent vand og ordentlige toiletter, har man større risiko for at blive alvorligt syg, eller hvis man ikke har sikkert brændsel til sin madlavning, skal man bruge timevis på at samle brænde hver dag. Det er nogle af de mangler, der definerer multidimensionel fattigdom, der også dækker over mangel på ordentlig ernæring, adgang til strøm og uddannelse.

Det multidimensionelle fattigdoms indeks, som er en rapport udarbejdet af FN, er altså et supplement til den klassiske forståelse af fattigdom. Det belyser, hvem de fattige er, og hvad de mangler i deres hverdag. Formålet er at skabe et værktøj til politikere, da indekset viser, hvad fattige mennesker mangler i forskellige lande og regioner. Nogle steder er det ernæring, og andre steder er det rent drikkevand. FN anslår, at der er omkring dobbelt så mange, der lever i multidimensionel fattigdom, som der lever i ekstrem fattigdom.

Det globale multidimensionelle fattigdomsindeks

Fold ud og se, hvad det multidimensionelle fattigdomsindeks måles på.

Grafik: Eva Søe Olsen

Økonomisk vækst

”Jeg tror den enkle forklaring på Indiens fald i fattigdom skyldes økonomisk udvikling,” siger Neil Anthony Webster, der er senior forsker hos Dansk Institut for Internationale Studier, og har forsket i bæredygtig udvikling i Indien. Når der er økonomisk udvikling, bliver der blandt andet bygget infrastruktur, der skaber mange jobs, og dermed giver folk løn, som kan investeres i eksempelvis uddannelse til deres børn, forklarer han.

Men Indiens fremgang skyldes også store investeringer i toiletfaciliteter, brændstof til madlavning og elektricitet. De seneste tre år er der blevet indlagt rent drikkevand i 100 millioner indiske husstande, og det er med til at hæve levestandarden for de fattigste, så de ikke er multidimensionelt fattige mere.

Forskellen mellem land og by

Men Indien er et enormt land og på trods af de store fremskridt, er der stadig 229 millioner indere, der lever i multidimensionel fattigdom, og der er stor forskel på land og by. 90 procent af de fattige bor på landet – det er 205 millioner mennesker.

Men på samme tid er det lykkedes at sænke fattigdommen hurtigst blandt nogle af de mest udsatte religiøse grupper og kaster, skriver FN. I den fattigste stat Bihar er  antallet af multidimensionelt fattige faldet fra 77 procent i 2005 til 34,7 procent i 2021.

Covid

FN-rapporten siger ikke noget om påvirkningen af covid-19, da 70 procent af den data, den bygger på, er fra før pandemien. Indien havde store problemer under covid-19 med nationale nedlukninger, der sendte arbejdere i byen tilbage til landdistrikterne, så mange familier mistede deres indtægt.

”Covid blev anerkendt som et stort problem i Indien, der stoppede den økonomiske udvikling indenfor byggebranchen og infrastruktur,” siger Neil Anthony Webster.

Så selvom det er en historisk udvikling, der har været i Indien fra 2005 til 2020, har både covid-19 og de stigende fødevarepriser, grundet krigen i Ukraine, ramt de fattigste. ”Indien er ikke helt tilbage i den udvikling, der var før pandemien,” siger Neil Anthony Webster.

”Det går den rigtige retning, men det er sårbart”.

I den fattigste stat Bihar er antallet af multidimensionelt fattige faldet fra 77 procent i 2005 til 34,7 procent i 2021.

The global miltidimentional poverty index