18. maj 2025
Husker du de 19 grader? Nu skal danske spareråd hjælpe krigsramte ukrainere
Over halvdelen af Ukraines energiinfrastruktur er ødelagt. Nu leverer den danske energistyrelse krigshjælp i form af effektive spareråd.
JARAMA, iStock.
”Skru lidt ned for varmen, tag kortere bade og vask dit tøj om natten.”
Det er nogle af de energispareråd, som du nok kan genkende fra energikrisen i 2022. Nu får ukrainerne nogle, der minder om.
For Energistyrelsen har samarbejdet med ukrainske myndigheder om at lave Ukraines første nationale borgerrettede energisparekampagne. Sparerådene stammer fra Energistyrelsens kampagne fra energikrisen, hvor danskerne blev opfordret til at spare på elektriciteten.
”Det visuelle er ret anderledes fra den danske kampagne, men inspirationen er tydelig, eftersom det er nogle meget konkrete råd til hverdagen,” siger projektleder i Ukraine-Denmark Energy Partnership i Energistyrelsen, Pernille Hagedorn-Rasmussen.
Rådene er da også relevante, eftersom to tredjedele af Ukraines energiinfrastruktur er ødelagt i forhold til før Ruslands invasion, fordi russerne blandt andet har brugt droner og missiler til at bombe flere af landets elforsyninger.
Ukraines elproduktion er utilstrækkelig, og der er store problemer med at få strømmen ud til borgerne. Begrænset strøm og konstante strømafbrydelser gør det ikke kun svært for borgerne at lave mad, vaske tøj og holde varmen, når kulden trænger sig på. Det gør det også svært at drive hospitaler, industri og holde gang i trafikken og transport.
Med de nye råd håber de ukrainske myndigheder på, at borgerne vil spare lidt på strømmen, så landet kan opretholde sine samfundskritiske institutioner og mindske presset på elnettet.
Tre grønne råd
De nye danskinspireret spareråd udrulles først i byen Mykolaiv i det sydlige Ukraine, men rådene er ikke en tro kopi af dem, vi selv modtog i 2022. De er tilpasset de forhold, som ukrainerne lever under.
Der er tre overordnede råd. De to første er, at ukrainerne opfordres til at vælge en a-mærket vaskemaskine, når de skal have en ny. Derudover anbefales de at udskifte deres glødepærer til LED.
”Der er ikke så meget LED-belysning i Ukraine som i Danmark, så der er en del strøm at hente ved at udskifte de to ting,” siger Pernille Hagedorn-Rasmussen.
Det sidste råd er, at ukrainerne opfordres til at sænke deres varmtvandsbeholder til 70 grader og finde sig i at tage lidt koldere bade.
●Siden krigens start har Danmark selv støttet Ukraine med cirka 63,5 milliarder kroner i militær støtte og cirka 6,3 milliarder kroner i civil støtte.

Sådan ser de ukrainske plakater ud. De hænger i øjeblikket på lygtepæle rundt i Mykolaivs gader. Foto: Energistyrelsen.
Det lyder måske ikke af meget, men idéen er, at mange bække små gør en stor å. Altså, hvis de fleste ukrainere gør bare lidt, så skaber det resultater i det store billede.
”Ved at reducere energibehovet ude i husholdningerne, så kan ukrainerne både spare nogle penge og bidrage til en mere stabil energiforsyning ude i samfundet,” siger Pernille Hagedorn-Rasmussen.
Udover denne kampagne hjælper Energistyrelsen også de ukrainske myndigheder med, hvordan de i højere grad kan skabe en mere decentral energiforsyning.
”I Ukraine har man haft en meget centralorienteret energiproduktion med nogle meget store atomkraft- og gasværker. Det gør ukrainerne mere sårbare over for de her angreb fra russerne,” siger Pernille Hagedorn-Rasmussen.
Derfor vejledes de ukrainske myndigheder også til, hvordan de i højere grad kan omlægge deres energiforsyninger til mere grøn energi, der kører på sol og vind, og som er spredt mere ud i landet og ligger tæt på forbrugerne.
Det skaber både mere grøn energi, og gør det sværere for russerne at ødelægge landets energiinfrastruktur.
Men virker det?
Meningen er, at de ukrainske myndigheder skal formidle sparerådene på plakater, som sættes op på lygtepæle rundt i Mykolaiv. Plakaterne har alle en QR-kode, som de lokale så kan klikke sig ind på. Derudover vil den ukrainske energistyrelse formidle rådene direkte til institutioner, boligforeninger og på deres egne kanaler.
Ifølge de ukrainske myndigheder forsøger 72 procent af ukrainerne i dag at spare på energien i hverdagen, men 58 procent mangler praktisk information om, hvordan de kan spare effektivt.
Ny ukrainsk app sparer på pengene
Sidste år lancerede Ukrenergo, der er Ukraines svar på Energinet, og Energistyrelsen en ny ukrainsk app, der skal hjælpe ukrainske borgere med at håndtere landets begrænsede energi. Appen fortæller ukrainerne, når russiske angreb påvirker energiforsyningen i deres område. Tanken er, at ukrainerne selv kan hjælpe hinanden ved at reducere deres energiforbrug, hvis deres område angribes og elforsyningen bliver presset. Appen hedder ‘Ukrenergo app’ og findes kun i Ukraine.
Noget tyder dog på, at den danske formidlingskampagne kan løse problemet. Ifølge Energistyrelsens egen evaluering, så kendte ni ud af 10 danskere til Energistyrelsens spareråd i 2022. Derudover mente 70 procent af danskerne, at sparerådene hjalp dem til at spare på energien.
Energistyrelsens egne forbrugstal viser, at kampagnen i Danmark også har haft en reel effekt, hvor danskernes el- og gasforbrug i andet halvår 2022 var reduceret med henholdsvis 6 procent og 19 procent i forhold til det forventede forbrug.
Trods de danske resultater, så forklarer Pernille Hagedorn-Rasmussen, at det kan blive svært at måle den ukrainske kampagnes effekt i kilowatt-timer og procenter, men at de vil evaluere på, hvordan borgerne i Mykolaiv tager imod kampagnen, inden de laver en national kampagne.
”Det vi ved er, at hver kilowatt man sparer, gør faktisk en forskel på at stabilisere og reducere presset på energisystemet,” siger hun.