06. april 2025
Hver dråbe tæller: Kæmpe fald i farlig vand
Vand er liv, men hvis ikke vi passer på, kan vand – eller mangel på vand – også betyde sygdom. Forurenet vand dræber ikke lige så meget som tidligere, men det betyder ikke, at kampen er slut.

Vand skal bruges til meget mere end at stille tørsten. Det skal også bruges til hygiejne og madlavning. Foto fra Unicef.
“Se! Rent vand direkte fra floden,” siger Alfayo Kipkeny, da han tænder for hanen.
Han er souschef på et vandrensningscenter i den kenyanske provins Nakuru. Her arbejder de med at gøre flodens vand drikbart for de lokale, som ellers får meget af deres drikkevand fra store beholdere fyldt med regnvand.
Vand er nemlig livsvigtigt. Det ved alle. Det skal både drikkes og bruges når tøj, hænder og krop skal vaskes.
Hvis der ikke er vand nok, eller hvis det er beskidt eller forurenet, kan der snige sig sygdomme ind, som kan koste menneskeliv. Noget, der tidligere har været meget udbredt i verden, men som i dag heldigvis er i nedgang.
Officielle tal fra IHME, et forskningsinstitut for global sundhed, viser, at andelen af mennesker, der dør af forurenede vandkilder, er faldet med 76 procent siden 1990. Det er især i de afrikanske lande, som Kenya, og i Asien, at der er sket store fremskridt.
Nogle af grundene til det er, at der er kommet mere tilgængeligt drikkevand, flere toiletter og mere fokus på hygiejne.
Og det er ikke kun IHME, der kan se fremskridtet. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, kan også se, at forurenet vand kræver færre ofre i dag end tidligere. Ambitionerne for fremtiden er dog ikke blevet mindre.
”Vi mener, at det fremskridt vi ser, kan og bør ske meget hurtigere,” siger Bruce Allan Gordon, som er leder af vand-, sanitet- og sundhedsafdelingen hos WHO.
WHO's undersøgelse
Hvordan kan vand dræbe?
For det første skal man forstå, at rent drikkevand og sanitet – altså toiletter og hygiejne – hænger uløseligt sammen. Både i forhold til basale rutiner som at vaske hænder, men også i forhold til mere komplicerede sygdomme, som ofte følger i fodsporene på fattigdom.
Hvis der ikke er toiletter, eller nok rent vand til hygiejne, kan det resultere i f.eks. kolera – en diarrésygdom, øjensygdommen trachom eller parasitsygdommen guineaorm.
Alle forfærdelige sygdomme, som kan forebygges med rent og rigeligt vand, men som ellers kan gøre vand til en dræber.
Forbeholden fremtid
”Vi tilføjer klor og aluminiumsulfat til vandet, så det bliver renset,” siger Alfayo Kipkeny, da han skal forklare, hvordan vandet bliver renset.
”Vi tilføjer kun, så vandet stadig er sundt at drikke,” siger han.
Den kemiske rensning er én af de metoder, som har været med til at give 2,1 milliarder flere mennesker adgang til rent drikkevand de sidste 20 år.
Noget andet, der også har reddet liv, er at der er kommet større fokus på vigtigheden af toiletter og sanitet. Nogle af de lande, der har lavet størst fremskridt på den front, er de asiatiske.
”Malaysia, Singapore og Thailand, har gennem koordinerede projekter gjort renhed og hygiejne til en politisk stolthed – det handler for dem om at have et rent land,” siger Bruce Allan Gordon.
Han kan sagtens forstå, at det er svært og kræver arbejde at lave så store strukturelle forandringer i et land. Han mener dog, at man stadig skal huske på, hvor vigtigt rent vand egentlig er:
“I sidste ende handler det om, hvorvidt man synes, det er acceptabelt, at 1,4 millioner mennesker stadig dør årligt på grund af mangel på vand, dårlig sanitet og forurenede vandkilder,” siger han.
Han kalder dog sig selv for en forbeholden optimist, da der jo som sagt er sket fremskridt i verden på vandfronten. I den kenyanske provins Nakuru, bliver der i hvert fald renset en masse vand.
”Vi renser 540 kubikmeter vand i timen,” siger Alfayo Kipkeny med et smil på læben.
Når vandet er renset, flyder det fra rensningsanlægget ud i vandhanerne til de lokale, som trygt kan få stillet deres tørst.
Verdens Bedste Nyheder var i Kenya med støtte fra GLOBUS-puljen under Udenrigsministeriet.
●Der er forsvarligt at drikke vand med klor i, så længe mængden ikke overstiger 0,5 milligram per liter.

Her er WHO's tal for, hvordan dødsfaldende har udviklet sig siden 2000. 'Adapted from Fig. 21 in World Health Organization. (2023). Burden of disease attributable to unsafe drinking-water, sanitation and hygiene, 2019 update. World Health Organization. https://iris.who.int/handle/10665/370026. License: CC BY-NC-SA 3.0 IGO