05. september 2010

Ingen hiv fra mor til barn

Ni ud af ti babyer, der bliver født af hiv-positive kvinder i provinsbyen Gulu i Uganda, får ikke hiv-smitten af deres mor.

Så mange nye liv bliver kun reddet takket være en fælles indsats fra organisationen Health Alert, der får støtte af Red Barnet og de ansatte på det lokale hospital, Gulu Hospital.

Health Alert opsøger de hiv-positive gravide og overbeviser dem om, at de skal føde på hospitalet. De får også et gratis fødsels-kit med lagen og handsker, som ellers ville koste kvinden for meget og gøre, at hun valgte at føde hjemme. Af samme grund får kvinderne også penge til offentlig transport, så de har råd til at komme til jordemorbesøg på hospitalet.

Når fødslen er i gang, sørger hospitalet for at give den fødende kvinde en særlig type medicin, der kraftigt mindsker risikoen for, at barnet bliver smittet med hiv under fødslen. Når barnet er født, får det medicin, der på samme vis forebygger hiv-smitte.

»Det er utroligt, så lidt der skal til for at redde børn fra at få hiv. Nogle småpenge til en busbillet, noget oplysning og opbakning fra vores personale samt mobilisering af kvindernes mænd, så de støtter op om, at deres kone føder på hospitalet, kan gøre hele forskellen,« siger Red Barnets hiv-råd-giver, Sita Michael Bormann.

Red Barnet i Uganda og ngo-partneren Health Alert følger de nybagte mødre tæt. Sundhedsplejersker kommer på besøg hjemme hos dem, giver dem modermælkserstatning og siden penge til komælk, som forhindrer, at kvinderne kommer til at give hiv videre under amning. Af de kvinder, der bliver støttet og fulgt, er der næsten ingen, der kommer til at smitte deres barn. Men hvis kvinderne ikke får støtte og medicin, overlever halvdelen af børnene ikke deres toårs fødselsdag.

»Hvis den form for støtte, som Health Alert og hospitalet står for, bliver givet til alle hiv-smittede gravide, kan en stor del af hiv-epidemien i Afrika syd for Sahara bremses, og langt de fleste børn vil blive født uden hiv,« siger Sita Michael Bormann, og påpeger samtidig, at der stadig er alt for mange hiv-positive, der ikke får den medicin, de har brug for.

»44 procent af de voksne hiv-positive i Afrika syd for Sahara får medicin. Men for fem år siden var det kun to procent, så det går fremad. Men desværre har meget få hiv-smittede børn adgang til medicin, så der er meget at kæmpe for endnu på det område,« fastslår hun.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.