08. september 2014

Jo, udviklingspengene når frem

Mange tror, at korruption æder udviklingsstøtten, og nepotisme i ulande hindrer udvikling. Sådan forholder det sig ikke. Fordommene rammer de fattige, mener ngo.

I Mali forsvinder mindre end én krone til svindel og korruption, for hver 5.000 kroner som BØRNEfonden bruger. Det viser tal fra BØRNEfondens kontrolgruppe, som følger pengene fra Danmark og helt ud til Malis landområder, hvor pengene bruges.

Tallene står i kontrast til den udbredte myte, at pengene til udviklingsarbejdet aldrig når frem. Undersøgelser viser, at hele 73 procent af danskere opfatter korruption og nepotisme som den største hindring for udviklingen i fattige lande.

Rammer de fattige

Den udbredte fordom er et alvorligt problem, fordi den i sidste ende kan ramme de fattige. Det mener direktør i BØRNEfonden Bolette Christensen

“Lysten til at støtte organisationer som BØRNEfonden afhænger i høj grad af tillid. Hvis folk er i tvivl om, at støtten nytter, så giver de mindre. I sidste ende vil det gå ud over de fattige,” siger Bolette Christensen.

Hun fortæller, at BØRNEfonden har en fast politik om både at fortælle de gode historier og de mindre gode. For eksempel er organisationens tab i Mali på 0,02 procent af udviklingsmidlerne lagt frem på organisationens hjemmeside.

“Vi kan aldrig fjerne den risiko, der er for svindel i fattige lande. Så skulle vi arbejde i Sverige og ikke i Mali. Men vi kan vise, at vi med vores erfaring kan håndtere det vanskelige arbejde, og vi kan skabe tillid ved at være ærlige,” siger hun.

 

Artiklen blev bragt i MetroXpress den 8. september 2014.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.