13. februar 2022
Kina er nu kongen af verdens vinde
I Kina bygger de vindmøller. Rigtig mange og store vindmøller. Faktisk så mange, at væksten i Kinas vindenergi fra havvindmøller slog alle forudsigelser sidste år.
Vindmølleparken Huangang i Jiangsu-provinsen, Kina. Foto: CCBY Wind Denmark
风向转变时 有人筑墙 有人造风车.
Eller på dansk: ”Når forandringens vinde blæser, er der nogle, der bygger læhegn, mens andre bygger vindmøller”.
Sådan lyder et kinesisk ordsprog efter sigende. Og kineserne godt i gang med at rette sig efter den gamle visdom i en ny tid, hvor klimaforandringernes vinde blæser stadig kraftigere.
Alene sidste år opførte Kina havvindmøller med en samlet kapacitet på 16,9 gigawatt. Det er mere hav-vindkraft end alle andre lande i verden har opført i de seneste fem år tilsammen. Og med de nye vindmøller står Kina nu for over halvdelen af al verdens samlede vindkraft, hvis man både ser på møller på land og på havet.
Det skriver det anerkendte britiske klimamedie Carbon Brief på baggrund af tal fra den officielle kinesiske energimyndighed, National Energy Administration (NEA).
De knapt 17 gigawatt fra de nye vindmøller svarer til samlede effekt fra mellem tre og fem store nye atomkraftværker. Den præcise strømproduktion afhænger af, hvor meget det blæser.
Vind og sol skal løse energikrise
Kineserne har brug for al den energi, de kan producere, da landet befinder sig i en energikrise. I over halvdelen af provinserne er der nu rationering af energien, og fabrikker bliver tvunget til at holde stille nogle dage pr. uge.
Krisen skyldes blandt andet ekstremt vejr og oversvømmelser i flere af de mest kulproducerende provinser, hvilket har bremset produktionen. Det gør, at det er svært for kineserne at dække den stigende efterspørgsel efter kinesiske varer og produkter, i takt med, at verden begynder at åbne op igen efter corona-pandemien, skriver forretningsmediet Forbes.
For at mætte landets glubende sult efter energi, er der ikke kun blevet opført mange vindmøller. Kina er et af de ret få lande, der stadig investerer i nye atomreaktorer, og der er også givet besked på at øge kulproduktionen i det enorme land, der stadig langt hen ad vejen er afhængigt af kulkraft. De mange kulkraftværker er med til at gøre Kina til verdens største udleder af CO2.
Vind og sol forventes dog at blive en stor del af menuen for at mætte den voksende appetit på energi. De kommende tre år vil vedvarende energi dog dække 70 procent af det stigende energibehov, skriver Carbon Brief.
16,9 GW