16. januar 2022

Landmænd lærer at høste solens lys

Nye resultater viser, at det er muligt at høste både solenergi og grøntsager fra samme mark. Det giver muligheder for at løse klimakrisen og samtidig mætte verdens stigende befolkning.

Foto: CCBY National Renewable Energy Lab

Solceller er kendt som en grøn teknologi, men når man dækker en hel mark med de blåsorte solpaneler, ser den alt andet end grøn ud. Og det er ikke kun et spørgsmål om, at nogle ikke bryder sig om at se på solcellerne. Der, hvor man høster sol, kan man ikke høste andet, og i en verden, hvor befolkningen stiger, har vi brug for al den landbrugsjord, vi har.

Sådan har regnestykket i hvert fald set ud indtil nu. Men faktisk er det muligt både at producere strøm og afgrøder fra samme mark, og den metode er ved at sprede sig i takt med, at solcellerne falder i pris og efterspørgslen efter grøn energi stiger.

Solcellernes pris er styrtdykket i de sidste mange år. Tanken om at kombinere landbrug og solceller stammer faktisk helt tilbage fra starten af firserne, men dengang var solceller noget, man satte på satellitter og rumsonder – ikke noget, en landmand stillede op på sin mark. Siden er prisen faldet kraftigt, så man i dag får omkring 100 gange flere solceller for samme pris. Alene siden 2010 er prisen faldet med 90 procent.

Det spirer af grønt og summer af penge

I byen Boulder i den amerikanske stat Colorado ligger et landbrug ved navn Jack’s Farm, opkaldt efter ejeren Byron Komineks bedstefar. I 50 år har farmen produceret dyrefoder, men forretningen gav underskud, og Byron Kominek besluttede at satse gårdens fremtid ved at tage et lån for at prøve noget helt nyt: Han fik installeret 3.200 solpaneler ude på marken for at producere og sælge solenergi, og det gav pote.

”Den summen, du hører her, er solcellerne, der laver penge til os,” siger Kominek til en reporter fra det amerikanske medie New Public Radio.

Men selvom solcellerne i sig selv kaster penge af sig, stoppede landmanden ikke med at dyrke jorden af den grund. Mellem de lange rækker af solpaneler dyrker han nu grøntsager som peberfrugter, tomater, squash, græskar, salat, rødbeder, grønkål, som ikke kræver fuld sol, og derfor ligefrem nyder godt af skyggen fra solpanelerne, som også formindsker fordampningen fra jorden og derfor kræver marken mindre kunstvanding. I dag er farmen omdøbt til Jack’s Solar Garden, og producerede sidste år 8.000 tons grøntsager, samtidig med at solcellerne lavede strøm nok til 300 amerikanske hjem i lokalområdet.

Indtil videre er det kun få andre amerikanske landbrug, der gør det samme som Byron Kominek, men meget tyder på, at flere amerikanske landmænd vil gå samme vej. I den nye amerikanske infrastruktur-pakke er der afsat to milliarder dollars til at fremme grøn energi i USA, og det forventes, at omkring over 800.000 hektar amerikansk landbrugsland vil blive omlagt til solenergi i de kommende ti år.

Det er især en fordel i varme og tørre egne. Et studie fra Universitetet i Arizona viser, at vandforbruget kan halveres ved at kombinere solpaneler med afgrøder i Arizona-ørkenen.