14. august 2011
Landsbybeboere løfter i flok
Grupper af landsbybeboere forbedrer deres livsvilkår betragteligt, når de modtager den ny viden, som undervisere cykler fra landsby til landsby med.
I den blå mappe, som hver animatør får – foruden en cykel – er al den nødvendige viden, som animatøren skal give projektgrupperne. Animatøren er uddannet til at inspirere og lære fra sig. Foto: Mission Afrika
I området omkring byen Yagoua i det nordlige Cameroun er uddannelse en hjørnesten til forbedring af levevilkårene for den fattige landbefolkning. Projektet uddanner animatører, som inspirerer og vejleder initiativgrupper. Grupperne består af 7-20 personer, som ønsker at gå sammen om et landbrugsprojekt i en af landsbyerne i området.
Konceptet hviler på kendte strukturer
Animatøren får undervisning i landbrug, projektledelse, regnskab mm. På basis af den viden, som han har erhvervet sig, hjælper han grupper til at beslutte sig for et projekt. Ideen er at løfte i flok. Er projektet godt, kan gruppen søge om et mikrolån, dvs. en lille startkapital, der skal betales tilbage efter tre måneder.
I projektet inddrages de etablerede strukturer i landbysamfundene. Landsbylederen er derfor en vigtig del af projektet. Han er med til at give grønt lys for etablering af grupper og udbetaling af mikrolån.
Får både viden og startkapital
Med den rette viden og startkapital kan landbrug være meget rentabelt. I projektet får deltagerne begge dele. Den fornødne viden og en lille kapital er løftestangen, der giver den fattige landbefolkning mulighed for selv at arbejde sig til bedre leveforhold.
I landsbyen Gabaraye Widi er der fem grupper. En af grupperne har indledt et projekt med svineavl. De indledte projektet med at købe 30 smågrise, der koster 10.000-15.000 centralafrikanske franc, som også bruges i Cameroun (ca. 120-180 kr.) En opfodret gris kan sælges for 30.000 franc (ca. 360 kr), og hidtil har gruppen solgt ti. De har syv-otte smågrise samt fem søer, som snart skal have smågrise.
I en anden landsby er en gruppe kvinder gået sammen om at købe en speciel såsæd. De har lært at opbevare deres udbytte rigtigt og har valgt at gemme det, til priserne er helt rigtige. Prisen for 100 kg hirse ved høsttid er 8.000 franc. Lige inden høsttid er den oppe på det dobbelte.
Vigtige ændringer
Lidt hovedregning viser, at de små projekter giver overskud. For landsbybeboerne betyder det mulighed for uddannelse og lægehjælp.
Men de vigtigste ændringer er nok, at de nu er begyndt at tænke langsigtet, at de får gode erfaringer i at løfte i flok, at de hjælper hinanden og er hinandens sikkerhedsnet, og at muslimer og kristne arbejder sammen for en fælles bedre fremtid.
Ny viden forbedrer livsvilkår
Projektet PACOVIPE er sat i verden for at give den fattige landbefolkning i området omkring Yagoua i det nordlige Cameroun mulighed for at forbedre deres livsvilkår gennem ny viden. I projektet undervises der i:
- Forskellige landbrugsteknikker
- Bekæmpelse af skadedyr og plantesygdomme
- Forskellige typer såsæd
- At avle og opdrætte dyr, forebygge sygdomme
- Regnskab og handel
- Opbevaring og transport
- Kvinderettigheder
- At organiserer sig som gruppe og hjælpes ad
- Rettigheder for organiserede landmænd
Seneste
22. september 2024