17. maj 2016
Mange lande dropper plastikposer
Flere lande i verden har enten forbudt engangsposer af plastik eller indført afgifter. Det har betydet færre plastikposer i naturen.
Mand med hat i Manhattan. New York er en af de byer, der er trætte af plastikaffald, og derfor nu har sat pris på poserne. Foto: CCBY Timothy Krause
I sidste uge besluttede New York at indføre betaling for de helt tynde engangsplastikposer. Når afgiften træder i kraft fra 1. oktober, vil kunderne skulle betale fem cent (cirka 30 øre) pr. pose, hvilket forventes at få forbruget til at falde med 60 procent. En række lande har allerede brugt lignende afgifter til at nedbringe forbruget af plastikposer markant, blandt andet Danmark.
Andre lande, blandt andet Kina og Rwanda, har valgt helt at forbyde poserne. Frankrig følger trop 1. juli.
Løsning kræver nyt syn på plastik
”Det er vigtigt, at vi kommer af med de tynde plastikposer, fordi de er en af de største kilder til plastikforurening,” siger Henrik Beha Pedersen, miljøbiolog og stifter af miljøorganisationen Plastic Change.
Han fortæller, at han for nylig så en klump på 27 kilo plastik, hovedsagelig poser, der var fundet i maven på en død kamel. Men plastikken går også hårdt ud over livet i havet, og til sidst kan forureningen ende i mennesker, når vi spiser fisk, der har mikroplast i kødet.
”Afgifter virker, men bedst i starten, inden folk vænner sig til at betale ekstra. Vi mener derfor, at løsningen er, at vi går helt væk fra at se plastik som et engangsmateriale. I stedet bør vi have kvalitetsposer, for eksempel af bomuld eller af kraftigt plastik, som vi bruger mange gange og derefter smelter om,” siger Henrik Beha Pedersen.