19. december 2021

Marokkos solrige dage skal give grøn strøm til Storbritannien

Snart vil verdens længste undervandskabel levere grøn strøm til Storbritannien fra solceller og vindmøller i Marokko.

Selv på Marokkos korteste vinterdag, har landet op til 10 timers sollys. Foto: Pexels/CCO

Selv på Marokkos korteste vinterdag, har landet op til 10 timers sollys. Foto: Pexels/CCO

Storbritannien er blandt andet kendt for Fish and Chips, The Beatles og masser af overskyede regnvejrsdage. Vejret kan være meget hyggeligt, hvis man sidder lunt og varmt på en pub, men det er ikke det bedste udgangspunkt for producere solenergi.

Marokko derimod har masser af vind og endnu mere sol. Derfor skal landet, ved hjælp af det længste undervands-energikabel, der nogensinde er lavet, levere grøn energi til Storbritannien.

Projektet hedder Xlinks Marocco-UK Power Project og vil bringe elektriciteten via fire 3.800 kilometer lange undersøiske kabler. Strømmen produceres på et kæmpe solcelle- og vindmølleanlæg på 1.500 kvadratkilometer, et område, der svarer til over 200.000 fodboldbaner, i den marokkanske region Guelmim Oued Noun. Når det står færdigt i 2030, vil det give strøm til syv millioner huse i Storbritannien og forsyne over otte procent af landets elektricitetsbehov. Projektet vil også skabe 1350 grønne jobs i Storbritannien inden 2024 og 10.000 jobs i Marokko.

Ifølge Jacob Østergaard, der er professor og leder af Center of El og Energi på DTU Elektro vil sådanne løsninger kun blive mere udbredte og nødvendige:

”Det bliver i fremtiden afgørende for den grønne omstilling, at vi får opbygget en infrastruktur, så man kan flytte rundt på energien”.

Nødvendigt for den grønne omstilling

Med Storbritanniens blæsende vejr har landet selv nogle de bedste vind-ressourcer i verden. Briterne er derfor virkelig hoppet med på vindenergi-bølgen indenfor de seneste årtier, hvor de har udbygget deres vedvarende energi. Alene fra 2009 til 2020 er landets elproduktionen fra vind steget med 715 procent, og i 2020 kom 24 procent af landets samlede elproduktion fra vind.

Dog mener Jacob Østergaard, at der kun vil blive et større behov i fremtiden for at høste energien der, hvor der er plads til vindmøller og solceller og gode vind- og solressourcer, og så flytte den til hvor den skal bruges. For selv hvis Storbritannien stiller mere vindenergi op, mangler briterne stadig elektricitet, når det ikke blæser, forklarer han. Her vil Marokkos mange soltimer, hvor selv den korteste vinterdag giver det nordafrikanske land over ti timers solskin, komme briterne til gode og give dem en fast kilde til grøn elektricitet:

”På den måde får man udjævnet produktionen af el, som vi i dag har svært ved at lagre. Dermed kan vi få produktion og forbrug til at passe sammen ved at trække energien fra de steder, hvor den er”, fortæller han og uddyber:

”Ligesom man siger, at Nordsøen kan blive Nordeuropas energiforsyning med vind, så kan man godt forestille sig at det nordlige Afrika og Spanien, som har store områder, der kan bruges til at producere solenergi, vil kunne forsyne den sydlige del af Europa i fremtiden”.

Derfor vil der blive større behov for kabler, som linjen mellem Marokko og Storbritannien i takt med den grønne omstilling, fortæller Jacob Østergaard:

”Store dele af forbruget er i de store byer, og jo mere vi får brug for grøn energi, jo mere er der behov for at etablere produktion ude på havet, hvor der er masser af vind, og sydpå, hvor der er masser af solenergi”.

Marokko vil levere grøn energi til Storbritannien ved hjælp af det længste undervands-energikabel, der nogensinde er lavet..

7 millioner huse

i Storbritannien vil få strøm fra Xlinks Marocco-UK Power Project i 2030

Det bliver i fremtiden afgørende for den grønne omstilling, at vi får opbygget en infrastruktur, så man kan flytte rundt på energien

Jacob Østergaard, professor og leder af Center of El og Energi på DTU Elektro

Storbritanniens elproduktion

Fra 2009 til 2020 steg Storbritaniens elproduktionen fra vind med 715 procent, og i 2020 kom 24 procent af landets samlede elproduktion fra vind.

Ligesom man siger, at Nordsøen kan blive Nordeuropas energiforsyning med vind, så kan man godt forestille sig at det nordlige Afrika og Spanien, som har store områder, der kan bruges til at producere solenergi, vil kunne forsyne den sydlige del af Europa i fremtiden

Jacob Østergaard, professor og leder af Center of El og Energi på DTU Elektro