04. marts 2019
Menneskerettigheder har gjort politiet mere populært i Niger
Undervisning i menneskerettigheder gavner forholdet mellem befolkningen og politiet i vestafrikanske lande.
I Niger har flere nu tillid til politiet. Foto: Ollivier Girard/The Danish Institute for Human Rights
I 2018 modtog 4.000 politibetjente undervisning i menneskerettigheder i Burkina Faso, Mali og Niger. Betjentene lærer blandt andet at fysisk magtanvendelse er sidste udvej, at syge indsatte har ret til pleje, og at alle indsatte har ret til mad, vand og besøg. Det danske Institut for Menneskerettigheder hjælper med at lave undervisningen.
Politiskolen i Nigers hovedstad, Niamey, var den første politiskole i de tre lande, som indførte undervisning i menneskerettigheder. Det gjorde de i 2004, og siden er over 10.000 betjente blevet undervist. Og noget tyder på, at det gavner. For efterfølgende er tilliden til politiet vokset i det knastørre land. En undersøgelse fra 2015 viser, at 86 % af landets befolkning har tillid til politiet. Det fremgår af Afrobarometer, der foretager meningsmålinger i 36 afrikanske lande. Dermed er Niger nu det afrikanske land, hvor befolkningen har størst tiltro til ordensmagten. Tre år tidligere var tilliden på 76 % i Niger.
Den stigende tillid gør det nemmere for politiet at udføre deres arbejde, for når befolkningen har tillid, er de mere villige til at hjælpe politiet. Og undersøgelser viser, at tillid mellem befolkning og politiet også er vigtig for at undgå radikalisering.
”Tidligere var folk bange for at tale med politiet. I dag kommer de uden frygt og anmelder kriminalitet og andet til dem. Jeg tror, det er fordi politiet har skabt et billede, der handler om respekt for menneskerettigheder og demokrati,” siger Abdoulaye Kanni til Institut for Menneskerettigheder. Han er præsident for CODDHD Niger, en paraplyorganisation for menneskerettighedsorganisationer.
Danmark støtter projekter, som fremmer menneskerettigheder i Burkina Faso, Mali og Niger.