28. maj 2023

Mere fritid: Chile skærer arbejdsugen ned til 40 timer

Efter flere års kamp for en kortere arbejdsuge er det nu vedtaget i den chilenske kongres.

I Chile skal den ugentlige arbejdstid skæres fra 45 til 40 timer, så kommer der mere tid til familien. Foto: Francisco Osorio / CC BY

Selvom vi i Danmark kan se frem til at arbejde mere fremover, er der andre steder i verden, hvor tendensen ser anderledes ud. Den nyvalgte chilenske præsident, Gabriel Boric, gik nemlig til valg på at sænke arbejdsugen fra 45 til 40 timer – og det er nu vedtaget.

”Efter mange års opbakning og dialog kan vi i dag endelig fejre godkendelsen af dette projekt, der reducerer arbejdsdagen. Et familievenligt projekt, der sigter mod et godt liv for alle,” skrev præsidenten på twitter.

Loven blev vedtaget med stort flertal i kongressen i april, derfor skal arbejdstiden gradvist sænkes til 40 timer over de næste fem år.

Men arbejdsloven indeholder også øget løn for overarbejde eller mulighed for at veksle overarbejde til feriedage, og så giver den mere fleksibilitet for, hvornår arbejdstimerne er placeret. Man kan arbejde 40 timer fordelt på fire arbejdsdage, og for at gøre familielivet nemmere kan man begynde sin arbejdsdag indenfor et spænd på to timer, hvis man har børn under 12 år.

Den nye lov gælder for jobs der er reguleret af arbejdsloven, som omfatter 27 procent af Chiles jobs blandt andet i transportsektoren og ved husligt arbejde.

Lang tid undervejs

Et lovforslag om en 40-timers arbejdsuge var til afstemning første gang i 2017, hvor det ikke gik igennem. Men den nye centrum-venstre-regering har i udarbejdelsen af den nye lov haft dialog med fagforeninger og repræsentanter fra både små, mellemstore og store virksomheder.

Det har ført til, at adskillige virksomheder i Chile allerede har annonceret, at de også vil indføre 40-timers arbejdsuge. Herunder den statsejede kobbergigant Codelco, som tidligere på året sagde, at de vil forsøge at implementere 40-timers arbejdsuge inden 2026.

Mange Latinamerikanske lande har nogle af de længste arbejdsuger i verden. Lande som Argentina, Peru, Colombia, Panama, Costa Rica og Mexico har en 48-timers arbejdsuge, og Brasilien en 44-timers arbejdsuge. Kun Ecuador og Venezuela har en 40-timers arbejdsuge, som Chile nu også kan se frem til.

Et familievenligt projekt, der sigter mod et godt liv for alle

Præsident Gabriel Boric