30. september 2019

Modstand mod omskæring vokser i Mali

I denne måned skete der noget helt nyt i det vestafrikanske land Mali. For første gang gik en imam på nationalt tv og talte imod omskæring af piger.

Stærke billeder af konsekvenserne ved omskæring gav religiøse ledere stof til eftertanke. Foto: PlanBørnefonden

Stærke billeder af konsekvenserne ved omskæring gav religiøse ledere stof til eftertanke. Foto: PlanBørnefonden

I Mali er omskæring normalt ikke noget, man sådan lige taler om, og da slet ikke på landsdækkende tv i bedste sendetid. Alligevel fik imamen Mamadou Traoré i denne måned lov at gå på regeringens tv-kanal ORTM og tale imod den skadelige skik, som vurderes at ramme omkring 90 procent af landets piger.

Udtalelsen kom efter en stor konference mod omskæring, som blev holdt 11-13. september i hovedstaden Bamako. På konferencen mødtes organisationer med religiøse ledere, heriblandt både kristne og muslimer. En gynækolog var også inviteret til at fortælle og vise billeder af de alvorlige skader, kvindelig omskæring kan medføre. Det gjorde indtryk.

”Hvis de religiøse ledere ser de billeder, videoer og vidnesbyrd, vi viser dem her på konferencen, bliver de overbevist om, at det er forkert at fortsætte traditionen. Jeg tror på, vi kan stoppe omskæring i Mali. Men det kræver stor vedholdenhed og hårdt arbejde,” siger Mamadou Traoré.

Ifølge organisationen PlanBørnefonden, der var medarrangør af konferencen sammen med den danske ambassade, sagde flere religiøse ledere efter mødet, at de nu ville begynde at tale imod omskæring i deres lokalområde.

Det er dog stadig langt fra alle Malis religiøse ledere, der er enige om at fordømme skikken. Religiøst pres har flere gange forhindret, at landet forbød omskæring, som det ellers er sket i en række andre afrikanske lande.

Alligevel er omskæring af piger på retur. I de vestafrikanske lande er andelen af omskæringer faldet fra 74 procent i 1996 til 25 procent i 2017, viste et studie offentliggjort i det medicinske tidsskrift BMJ Global Health.