07. september 2011

Murstensmaskine gør drøm til virkelighed

I Ghana har danske håndværkere stillet viden og en maskine til rådighed, så ghaneserne nu selv kan bygge solide og sunde huse af dansk inspirerede lersten.

Dette indhold bruger cookies.
Ret dine indstillinger her

Et dansk-ghanesisk samarbejde gør boligdrøm til virkelighed for nogle af de fattigste familier i landdistrikter i Ghana, Vestafrika. Nøglen i projektet er en danskudviklet murstensmaskine, der kan lave mursten af den lerjord, som er til rådighed.

Maskinen gør det muligt for mennesker, der lever under kummerlige vilkår i hullede lerhytter og fugtige blikskure uden el og sanitet, at bygge sig et stabilt og sundt hus til en overkommelig pris.

Desuden kan landsbyer bygge skoler og sundhedsklinikker, der med malede facader kan modstå den stærke regn og holde i flere årtier modsat de mere almindelige lerklinede bygninger, der forgår efter få år.

Billigere og bedre huse

Maskinen, som er udviklet af FØB, Fonden til fremme af blivende Økologisk Balance, kan presse 180 lersten i timen. Stenene presses under højt tryk og skal derfor ikke brændes efterfølgende. I Ghana er 80 % af jorden brugbar til mursten af ler, lyder det fra Geologisk Institut på Accra Universitet, Ghana.

Murstensmaskinen er på hjul og kan nemt trækkes af f.eks. en traktor fra ét byggeområde til et nyt.

Et lerstenshus på 50 m2 med to soveværelser koster ca. 14.000 kr. Det kan fremstilles helt uden brug af cement, hvilket er en fordel for miljøet. Der kan både monteres vinduer, el, vand og sanitet.

Et tilsvarende hus bygget af cementsten, som er den mest anvendte byggesten til nybyggeri i Ghana, koster ca. 40.000 kr. Det er alt for dyrt for mange landsbybeboere, der er tvunget til fortsat at bygge lerklinede hytter, som de har gjort i flere hundrede år.

Ved at anvende lerjord som byggemateriale kan huse modstå den kraftige regn og holde i årtier, forudsat at de vedligeholdes korrekt. Hvis beboerne flytter fra boligen, vil stenene hurtigt blive nedbrudt og indgå i naturens kredsløb igen. Det skyldes, at der ikke er brugt cement. Desuden er et hus bygget af ler køligere og mindre fugtigt at opholde sig i end et cementhus.

Samarbejde mellem nord og syd

Projektet rummer et samarbejde mellem Teknisk Skole i Holbæk (EUC Nordvest Sjælland) og tekniske skoler i Ghana. Danske instruktører har oplært flere instruktører i Ghana, som deler deres viden med andre. Målet er, at der over de næste fem år skal uddannes i alt 5.000 ghanesiske bygningshåndværkere, der kan håndtere murstensmaskinen og bygge huse.

Flere bliver på landet

Håbet med lerstensprojektet i Ghana er foruden at bygge sunde boliger også at kunne være med til at fastholde viden og mennesker i landsbyerne. Dermed reduceres den høje tilstrømning af folk fra landdistrikterne til storbyernes slumkvarterer. Urbaniseringen affolker landdistrikterne, så afgrøder ikke dyrkes og høstes, og så man i stedet importerer fødevarer, som man selv kunne have produceret.

Problemet opstår blandt andet fordi, landsbyerne ikke kan tilbyde boliger til lærere og læger. Og når nøglepersoner forlader landdistrikterne, har landsbybeboerne også større tendens til at forlade landsbyen.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.