25. maj 2025
Næsten 1.000 smuglede dyr danser igen på Madagaskar
I Thailand er næsten 1.000 smuglede lemurer og skildpadder blevet hjemsendt til Madagaskar, efter en af verdens største succesfulde aktioner mod ulovlig dyrehandel. Aktionen viser, at lande er blevet bedre til at bekæmpe smuglere.
Alle der har set animationsfilmen ’Madagascar’ fra 2005 ved, at lemurer elsker at danse, danse. Nu hopper og klatrer mere end 40 bløde lemurer da også rundt mellem træernes grene i et naturreservat på den afrikanske ø, Madagaskar. Deres pels er grå og brunlig, og de har store orange øjne. Sammen med dem trasker hundredvis af gulstribede skildpadder af sted – nogle små som håndflader, andre så store som rygsække.
Dyrene er i karantæne, og det er der en god grund til. I over et år har de været væk fra deres naturlige levesteder, fanget og fjernet fra den vilde natur, der er deres hjem. Nu bliver de plejet og passet, så de igen kan klare sig i det fri. Snart er de klar til at vende tilbage til det landskab, de blev stjålet fra – og til et liv i frihed.
Den 1. maj sidste år ankom dyrene til Chumphon-provinsen ved Thailandsbugten, hvor Thailands politi konfronterede en gruppe smuglere og reddede de mange dyr fra at blive solgt ulovligt. Herefter igangsatte de thailandske og madagaskiske myndigheder den største hjemsendelse af beslaglagte dyr nogensinde mellem de to lande.
”Vi betragter det som en historisk aktion i kampen mod den globale handel med vilde dyr, fordi der er har været usædvanligt mange internationale aktører involveret, og vi har formået at redde rigtig mange dyr,” siger Giovanni Broussard, der er konstitueret leder i miljøtemaet ved FN’s agentur for narkotika og kriminalitet (UNODC).

Udover 758 edderkoppeskildpadder så har de thailandske myndigheder også reddet 155 stråleskildpadder som ses her på billedet. De har alle fået et nummer, så dyrpasserne i Thailand kan holde styr på dem, inden de er fløjet hjem til Madagaskar. Foto: UNODC.
I gode hænder
Dyrene udgør 16 katalemurer, 31 brune lemurer, 155 stråleskildpadder og 758 edderkoppeskildpadder. Allesammen dyr, der er udryddelsestruet på grund af skovfældning og ulovlig handel. En del mennesker er nemlig villige til at betale store summer for at have de sjældne lemurer og skildpadder som kæledyr. Det er selvom dyrene risikerer at dø, når de tages ud af deres naturlige habitat.
Smuglerruten til Thailand har været hård. Dyrene har været indespærret og gemt i mørket i et skib fra Madagaskar. Det har gjort dyrene stressede og efterladt dem i kritisk tilstand. Over 100 skildpadder klarede ikke turen til Sydøstasien, og endnu flere skildpadder og én lemur døde ugerne efter beslaglæggelsen.
Kort efter kom dyrene heldigvis i gode hænder i et avlscenter for vilde dyr i Chonburi-provinsen udenfor Bangkok, hvor de blev passet og plejet i syv måneder, inden de endelig blev fløjet hjem til Madagaskar i december sidste år. Det er her, de er nu, inden de snart sættes ud i den frie afrikanske natur.
●Vilde kattalemurer og edderkoppeskildpadder lever udelukkende på Madagaskar. Brune lemurer lever både på Madagaskar og på øen Mayotte, der ligger nord for Madagaskar.
Vilde stråleskildpadder levede oprindeligt udelukkende på Madagaskar, men er blevet indført til naturen på Réunion, der ligger øst for Madagaskar.

Her er en lemur i et bur. Den ser måske lidt skræmt ud, men den er heldigvis på vej hjem til Madagaskar fra Thailand. Foto: UNODC.
Historisk aktion
Den ulovlige handel med eksotiske dyr er en global milliardforretning, og involverer tusindvis af arter og millionvis af dyr på tværs af landegrænser. Det er et enormt og omfattende problem, som er svært at bekæmpe, men heldigvis sker der mange fremskridt, lyder det fra Giovanni Broussard:
”Den her aktion er et bevis på, at der kan ske positive resultater, når vi samarbejder internationalt. Det tætte samarbejde mellem Madagaskar og Thailand viser, at flere og flere regeringer er ved at få øjnene op for, hvor vigtigt det er med en fælles indsats mod handel med vilde dyr,” siger han.
Hjemsendelsen blev organiseret af en international task force, der har kæmpet mod ulovlig dyrehandel siden 2022, og som ledes af Thailands miljø politi, United States Fish and Wildlife Service, Wildlife Justice Commission og UNODC.
Indsatsen bag hjemsendelsen byggede på mange års fælles efterforskning, planlægning og et tæt samarbejde med andre NGO’er og private virksomheder, fortæller Giovanni Broussard.
Udover, at aktionen kræver mange ressourcer og meget tid, så er det også enormt dyrt og omfangsrigt at få dyrene hjem til deres oprindelsesland, så snart myndighederne har beslaglagt dem.
Organisationen United for Wildlife var også involveret i aktionen og samarbejder med private selskaber som Qatar Airways og Airlink, der kvit og frit tilbød at flyve de næsten 1.000 vilde dyr hjem til Madagaskar ad tre omgange.
●Ifølge en rapport fra 2023 er Thailand Sydøstasiens største importør for lovlig handel af vilde dyr fra Madagaskar. Thailand har også i årevis haft rekorden i antallet af beslaglæggelser af ulovligt handlet dyr fra Madagaskar – kun overgået af Madagaskar selv.
Læs rapporten
Airlink og Qatar Airways tilbød begge at flyve dyrene hjem gratis. Foto: UNODC.
Hvordan stopper vi ulovlig dyrehandel?
Omkring 90 procent af Madagaskars vilde dyr er endemiske og findes dermed ikke andre steder på jorden. Det gælder også de lemur- og skildpadderacer, der blev smuglet til Thailand. Dyrene er særligt udsat for ulovlig dyrehandel, da de er betragtet som særlig eksotiske, og derfor er meget eftertragtede.
Ifølge UNODC kræver det yderligere samarbejde på tværs af lande og myndigheder for at komme problemerne med dyrehandel til livs.
”Mange gange stopper efterforskningerne ved beslaglæggelsen, og det er ikke nok. Vi skal arbejde på at få sagerne videre til retsforfølgning, og det kræver bedre samarbejde mellem politiet, told og miljømyndigheder. Der er også behov for at bruge finansielle efterforskninger til at afsløre bagmændene og stoppe pengestrømmene bag dyrehandelen,” siger Giovanni Broussard.
Udover bedre digital teknologi til sikre kommunikationssystemer, DNA-tests og software til at spore mistænkelige varer, så kræver løsningen ifølge UNODC også, at politikerne og civilbefolkningen, særligt i det globale syd, hvor dyrehandel ofte foregår, fortsætter med at være engageret om at stoppe den ulovlige handel. Forsvinder dyrene fra deres natur, så går det nemlig i sidste ende ud over de lokale, da dyrene er enormt vigtige for den lokale biodiversitet, turisme og kultur.