04. oktober 2012

Netværk skaber nye veje for nødhjælp

Når NGO’er, universiteter og erhvervsliv går sammen om at udvikle løsninger til udviklingslande, giver det gevinst hele vejen rundt. Dansk netværk kobler forretning, forskning og udvikling sammen i kommercielt baseret fattigdomsbekæmpelse.

Indbyggerne i landsbyen Kasendra i det sydvestlige Uganda plages jævnligt af elefanter og bavianer, som ødelægger deres afgrøder. Derfor dyrker de chilier, som de brænder af for at skræmme de vilde dyr væk. Det virker, men chilierne er også en god forretning, hvis bønderne kan dyrke nok af dem og sælge dem på markedet.

For at sikre en stabil produktion har bønderne brug for vand, som skal hentes 100 meter nede ad bjergsiden. Hvis deres chilier skal indbringe dem en ordentlig pris på markedet, har de også brug for et køligt sted til opbevaring og for adgang til markedspriser, så de ikke bliver snydt af opkøberne.

Den humanitære organisation CARE støtter bønderne, der forsøger at etablere en forretning gennem chiliproduktionen. Det danske netværk access2innovation, der drives af Aalborg Universitet og Norddanmarks EU-kontor er lige nu i færd med at finde danske forskere og virksomheder, der sammen med CARE kan udvikle bæredygtige løsninger, der opfylder bøndernes behov.

”I access2innovation har vi et stort netværk blandt forskere, NGO’er og virksomheder. Vores opgave er at sætte de tre enheder sammen, så man får udbytte af NGO’ernes lokale markedskendskab, forskernes viden om den nyeste teknologi og virksomhedernes know-how, produktion og forretningserfaring,” siger Jacob Ravn, der er ph.d. i netværksbaserede forretningsmodeller indenfor udviklingsbistand og sekretariatschef på access2innovation i Aalborg.

”Ved at dele viden, skaber vi en situation, hvor alle får noget ud af at være med i partnerskabet; forskerne får mulighed for at anvende deres forskning til at løse konkrete problemer, virksomhederne får adgang til et stort og ellers svært tilgængeligt marked med et velafprøvet produkt og NGO’erne, som repræsenterer verdens fattigste, får den bedste løsning til deres problemer.”

I de godt fire år access2innovation har eksisteret, har netværket været fødselshjælper til en række innovative tiltag, der har samlet nødhjælpsorganisationer, forskere og erhvervsliv.

Blandt andet mobil-løsningen ViewWorld, den sammenklappelige trillebør WorldBarrow og den fjernstyrede overvågningshelikopter Sky-Watch, der blev udviklet til minerydning sammen med Folkekirkens Nødhjælp, men som nu har udviklet sig til en succesfuld forretning med kunder over hele verden.

Netop forretningsdelen af access2innovations koncept er et springende punkt i forhold til den gængse tilgang til nødhjælpsarbejde. Access2innovation er lige så meget en hjælp til danske virksomheder og forskere som det er fattigdomsbekæmpelse i udviklingslande – og omvendt. Et af de vigtigste redskaber, netværket benytter sig af, når der skal laves behovsbeskrivelser, er analyser af værdikæden.

Der skal være basis for at opbygge en sund forretningsmodel i samarbejdet – ellers er det ikke interessant for virksomhederne at deltage. Og hvis slutresultatet ikke er godt nok, har NGO’erne spildt deres tid.

”Det handler om en anden måde at tænke på,” siger Jacob Ravn. ”Vi skal holde op med at se på mennesker i udviklingslande som ofre for fattigdom. Vi skal se på dem som ligeværdige. Som kunder på det globale marked. Vi oplever mange virksomheder, som kommer til os, fordi de har udviklet et produkt herhjemme, som de mener vil kunne bruges i Afrika eller Asien, men al vores erfaring viser, at man som udgangspunkt ikke kan tage løsninger ned fra hylden og sælge. Vi er nødt til at udvikle specifikt efter de behov, der er. Og det er i den kontekst, access2innovation virkelig kan være med til at rykke noget.”

  • Netværket access2innovation omfatter bl.a. Dansk Røde Kors, Folkekirkens Nødhjælp, CARE, Verdensnaturfonden WWF, Aalborg Universitet, Københavns Universitet, Copenhagen Business School, Norddanmarks EU-kontor, Dansk Industri, Danish Water Forum, VE-Net og en lang række små og mellemstore virksomheder.
  • Access2innovation støttes af midler fra EU’s regionalfond og Forskning- og Innovationsstyrelsen.
  • Udover projekter i Østafrika, arbejder netværket for øjeblikket med løsninger indenfor vedvarende energi og affaldshåndtering i Vietnam.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.