09. september 2021

På vej mod fossilfrie byer

Om to årtier kan byerne udlede 90 procent mindre CO2 end i dag – og det endda helt uden nye teknologiske opfindelser, siger international tænketank.

Byerne kan være nøglen til en fossilfri fremtid. Foto: CCBY Adnan Saulat, Flickr

Gamle, skæve bygninger snor og bøjer sig ind imellem hinanden. Højhuse knejser mod himlen, indtil de næsten forsvinder i skyerne. Lyset fra utallige vinduer skinner som stjerner på en mørk aftenhimmel. Verdens byer er så levende, at man kan fornemme byens summen som et bankende hjerte.

I dag bor 55 procent af verdens befolkning i byer, og FN forventer, at tallet vil stige til 70 procent i år 2050. Ikke overraskende sætter det aftryk: To tredjedele af klodens udledning af CO2 kommer fra byerne. Men byerne rummer også kæmpe potentialer for netop at reducere CO2-udledningerne.

Vi har allerede teknologierne til, at vi relativt nemt og hurtigt kan gøre byerne stort set fossilfrie

Henrik Madsen, sektionsleder på Institut for Matematik og Computer Science ved DTU og leder for forskningsprojektet CITIES,

Fem trin mod at blive fossilfri

Byerne spiller en nøglerolle i den grønne omstilling og i vejen mod at blive fossilfrie, mener Henrik Madsen. Her er professorens bud på fem steder at starte:

Fem trin mod at blive fossilfri. Grafik: Lauge Elisøe-Madsen & Eva Søe Olsen

Byer kan være nøglen

”Vi har allerede teknologierne til, at vi relativt nemt og hurtigt kan gøre byerne stort set fossilfrie,” siger professor, Henrik Madsen, der er sektionsleder på Institut for Matematik og Computer Science ved DTU og leder for forskningsprojektet CITIES, der undersøger mulighederne for fossilfrie byer – altså byer, som er ikke bruger fossile brændstoffer hverken til el, transport, varme eller noget andet. 

Det tværnationale samarbejde, The Coalition for Urban Transitions, vurderer, at byernes drivhusgasudledninger kan mindskes med 90 procent inden 2050 – endda udelukkende ved brug af teknologier, der allerede eksisterer i dag. Det vil rykke verden næste 60 procent tættere på at nå Paris-målet om en maksimal temperaturstigning på to grader.

”Indenfor de seneste år har flere og flere byer gjort en indsats for at gå en mere fossilfri og bæredygtig vej,” fortæller Henrik Madsen.

For eksempel har megabyen Shenzhen i Kina sænket byens luftforurening og CO2-udledning ved at skabe verdens første fuldstændigt elektrificerede busflåde på 16.000 busser, og i Burlington, Vermont i USA, får indbyggerne alt deres elektricitet fra vedvarende energikilder. Antallet af byer, som sætter mål for vedvarende energi er mere end seksdoblet, fra 100 byer i 2010 til 671 byer i 2019.

 

Byernes potentiale

Byernes drivhusgasudledninger kan mindskes med 90 procent inden 2050 – udelukkende ved brug af teknologier, der allerede eksisterer i dag

Indenfor de seneste år har flere og flere byer gjort en indsats for at gå en mere fossilfri og bæredygtig vej

Henrik Madsen, sektionsleder på Institut for Matematik og Computer Science ved DTU og leder for forskningsprojektet CITIES,

Dette indhold bruger cookies.
Ret dine indstillinger her