17. september 2014

Piger i ulande går (også) i skole

Folk tror, at kvinder i fattige lande går gennem livet uden skolegang. Men 90 procent af alle børn i u-lande – ligeså mange piger som drenge – går i skole. I Palæstina får socialt udsatte drop-outs hjælp til at gøre skolen færdig.

Foto: Israelsmissionen

Foto: Israelsmissionen

Mange mennesker har den opfattelse, at kvinder i ulande ikke får en uddannelse. Men det er ikke sandt. Selv udsatte piger bliver holdt til ilden i skolesystemet.

I byen Jeriko, der ligger på Vestbredden i Israel/Palæstina, er fattigdom og vold årsag til, at mange teenagepiger dropper ud af skolen. Dermed risikerer de en skæbne som fattige, unge mødre uden uddannelse.

Men et lokalt bibelselskab støtter byens teenagepiger i at færdiggøre deres skole, lærer dem at tage ansvar for deres liv og at tackle fattigdommens udfordringer.

»De seneste to år har vi hjulpet 45 teenagepiger. Sidste år afsluttede 17 af dem grundskolen. Det er en kæmpe succes,« siger Simon Azazian, der er leder af Det Palæstinensiske Bibelselskab.

Sammen med den danske organisation, Israelsmissionen, har det Palæstinensiske Bibelselskab opbygget et projekt, hvor teenagere kan få faglig hjælp. Men endnu vigtigere er det, at pigerne gennem projektet får genskabt deres selvværd. Mange af dem kommer fra fattige hjem, hvor de er blevet misbrugt.

»Pigerne bliver ikke agtet som individuelle ressourcer i samfundet. Det giver dem lavt selvværd. Projektets formål er derfor at styrke deres selvværd og selvtillid,« fortæller Lisbeth Rasmussen, repræsentant for Israelsmissionen.

Netop uddannelse og selvværd er opskriften på at skabe mønsterbrydere i det fattige Jeriko.

 

Artiklen blev bragt i MetroXpress den 12. september 2014.