09. september 2022

Reportage fra Verdens Bedste Morgen: “Der er så mange dårlige nyheder i verden, så hvorfor ikke dedikere én dag til de positive!"

For 13. år i træk uddeler over 2000 frivillige årets avis for Verdens Bedste Nyheder. Vi tog ud i København for at mærke, om stemningen var lysere end gråvejret.

"Begivenheden (Verdens Bedste Morgen, red.) har en særlig stemning," fortæller 25-årige Martha Ryom, der er medicinstuderende, men som i dag uddeler aviser om fred på Hovedbanegården. Foto: Rasmus Romulus Palludan

 06:58: Hovedbanegården

En flok duer leder nysgerrigt efter brødkrummer mellem brosten under en gråsort himmel i de tidlige morgentimer. Byens puls er stadig lav. Støvregn kærtegner blidt kinderne.

”06:58” står der på det røde neon-ur over indgangspartiet til Hovedbanegården.

I ly af regnen under buegangen med hvide søjler står en større flok morgenmuntre frivillige foran en buffet med rundstykker, kaffe og croissant.

En af dem er 25-årige Martha Ryom, der til hverdag er medicinstuderende – i dag er hun iført en hvid t-shirt, hvorpå der står ”Verdens Bedste Nyheder”, og hun er én blandt 2600 frivillige i 85 af landets kommuner, som trodser vejrudsigten for at uddele årets avis om temaet fred.

Hun smiler til forbipasserende – og det hører sig jo også til en ”Verdens Bedste Morgen” – begivenheden, som i år afholdes for 13. gang.

Hvorfor har du valgt at stå op så tidligt?

”Det medvirker til, at folk får en megagod dag,” siger Martha Ryom.

”Jeg får også en god dag, fordi jeg føler, at jeg gør noget godt. Det er derfor, jeg laver frivilligt arbejde, det gør mig glad,” uddyber den medicinstuderende.

Kan du se, at folk bliver glade – eller er det bare noget, du siger, fordi vi er fra Verdens Bedste Nyheder?

”Nej, det mener jeg. Begivenheden har en særlig stemning. Jeg har været frivillig for jer før, og hver gang er jeg gået herfra med en rar følelse. Man kan sagtens blive trist over de ting, der sker i verden nu, og derfor er det vigtigt, at vi går ud og spreder de gode nyheder. Så folk kan se, at der er lys for enden af vejen,” siger Martha Ryom.

Også politiker Mai Valladsen, politisk ordfører fra Enhedslisten, er at finde på Hovedbanegården:

“Jeg glæder mig til at hilse på en masse morgentrætte danskere og måske vække dem med nogle gode nyheder,” siger hun.

“Det er så vigtigt at sprede det glade budskab, om at man kan forandre verden, og at det gør en forskel, at vi støtter op om Verdensmålene,” uddyber hun.

07.20: Vesterport

Fra den slow-motion-agtige morgenstemning ved Hovedbanegården tager morgentrafikken lidt til i krydset ved Vesterport Station, hvor to unge frivillige med flagrende arme vinker os i deres retning.

Med store smilehuller og en trodsig gråvejrsgejst fortæller 21-årige Klara Kamp-Hansen og 19-årige Hanne Søndergaard, som til hverdag er en del af Operations Dagsværks sekretariatet, hvorfor de i dag deler aviser ud:

“Det er dejligt at stå op til noget, som ikke handler om krig og ødelæggelse,” fortæller Klara Kamp-Hansen.

“Og det er virkelig fedt, fordi man som frivillig møder mennesker, som har samme passion som en selv,” tilføjer Hanne Søndergaard, inden vi igen bevæger os videre.

21-årige Klara Kamp Hansen (th.) og 19-årige Hanne Søndergaard (tv.), der i dag er frivillige for Verdens Bedste Nyheder og uddeler aviser ved Vesterport Station.

07.30: Jarmers plads

Da vi nærmer os Jarmers Plads høres popmusik og dunkende, up-beat bas, der giver minder om en tidlig festivalmorgen. I krydset får vi øje på en rød ladcykel, hvorfra en kvinde skovler aviser op, mens hun trippende holder øje med trafiklyset.

Grøn… gul… rød.

Cyklister og bilister stopper op, mens kvinden i et raskt tempo rækker så mange aviser ud som muligt, inden trafiktavlen igen signalerer ”Kør!”.

“Stemningen er rigtig, rigtig god,” fortæller 47-årige Nina Kovsted Helk, som er filantropidirektør i Realdania, der er med til at sponsorere Verdens Bedste Nyheder.

“Vi skal hylde de gode nyheder, fordi der nok af de dårlige,” fortæller hun, mens hun samler endnu en stak avisposer sammen, inden hendes flakkende blik igen fanger trafiklyset, der skal matche ladcyklens farve. Rød.

Hun er sammen med kollegaer fra Realdania. Men i selskab med dem finder vi også chefredaktør og direktør for Verdens Bedste Nyheder, Thomas Ravn-Pedersen.

“Selvom vi til daglig bare er digitale, så synes vi, at det er vigtigt, at vi en gang om året fra menneske til menneske får givet nyhederne videre og mindet hinanden om, at der rent faktisk er fremskridt i verden, og at de er værd at fejre. Derfor er Verdens Bedste Morgen en rigtig vigtig dag for os, og vi er enormt taknemmelige, for den opbakning der er, og at der er så mange, som år efter år stiller op for os og er med til at dele ud,” siger han, da vi spørger om vigtigheden ved den årlige morgenbegivenhed.

 

Chefredaktør for Verdens Bedste Nyheder, Thomas Ravn-Pedersen (tv.) med Jesper Nygård, adm. direktør for Realdania på Jarmers Plads.

07:41: Nørreport station

På Nørreport station passerer vi den 44-årige mor Inge og hendes datter. Inge er en af de morgentravle danskere, der har taget imod en avis i morgentimerne:

”Jeg kan godt huske, at jeg har hørt om Verdens Bedste Nyheder i nyhederne – men det er lang tid siden!”

 Så du tog bare avisen i hånden og tænkte: ”Så ser vi, hvad der sker!”. Men kommer du til at læse den?

”Ja, vi har allerede læst lidt i den. Jeg synes, konceptet er fantastisk -hele  pointen er jo, at noget positivt kan motivere en til at tro på forandring, så man ikke giver op og tror, at det aldrig bliver bedre,” siger hun.

Den 44-årige mor Inge med hendes datter på Nørreport Station. De har netop fået årets avis af en frivillig.

07:50: Kongens Nytorv

Ved indgangen til Strøget står Mateja Kavas, stedfortrædende ambassadør på den slovenske ambassade. Vi fanger hende idet hun uddeler årets avis til en passerende cyklist.

“Der er så mange dårlige nyheder i verden, så hvorfor ikke dedikere én dag til de positive. Sige ”hej” til folk om morgenen med en avis, chokolade og gode nyheder,” siger Kavas.

Kunne de også bruge en Verdens Bedste Morgen i Slovenien?
”Jeg tror, at avisen ville resonere virkelig godt der også”

Hvorfor resonerer den godt?

“Alle skal jo følge med i, hvad der sker I verden, og desværre er der ikke så mange gode ting for tiden. Men det er godt fra tid til anden at minde folk om, at, det arbejde som politikere eller organisationer laver, ikke er spildt. Det er også godt og positivt,” siger hun.

 

Mateja Kavas, stedfortrædende ambassadør på den slovenske ambassade, der uddeler gode nyheder på Kgs. Nytorv.

Om Verdens Bedste Morgen

Hvert år en fredag i september siger Verdens Bedste Nyheder godmorgen til hele Danmark med lidt morgenchokolade og en avis, der fortæller om fremskridt og løsninger på klodens udfordringer.

På dagen bliver Verdensmålene fejret, og det gør de i sammenhæng med, at det mange steder i verden går bedre, end vi tror.

Morgeneventet har fundet sted siden 2010, hvor bl.a. udviklingsorganisationer, erhvervslivet, ungdomsuddannelser og skoleklasser har deltaget.

Magd Said Hawran

Journalist

Magd er uddannet fra Syddansk Universitet, hvor han udover journalistik også har læst historie. Han taler tre sprog flydende, og interesserer sig især for menneskerettigheder, fred og retfærdighed og sundhed.

Rasmus Romulus Palludan

Journalist

Rasmus har tidligere skrevet for bl.a. Jyllands-Posten, Berlingske, Illustreret Videnskab og Soundvenue. Han er forfatter til fagbogen ”Med livet i lommen: Onlinegenerationens udfordringer”. Han elsker folk, der brænder for noget – så længe de ikke udleder for meget CO2 i processen.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.