08. marts 2020
Solcellerevolutionen er i gang i Afrika
I de seneste år er markedet for små off grid-solceller vokset markant i Afrika. Med solceller kan selv de mest afsidesliggende områder få billig, grøn elektricitet.
Flere og flere afrikanere får i stigende grad strøm fra off grid-solceller. Det giver befolkningen i selv de mest afsides dele af Afrika mulighed for at bruge alt fra mobilopladere til køleskabe. Illustration: Lauge Eilsøe-Madsen
Næsten 600 millioner mennesker i landene syd for Sahara i Afrika har ikke adgang til elektricitet. Mange af dem bor på landet, hvor de nationale elnet ikke når ud, og mange har ikke råd til elektricitet. Men flere og flere afrikanere får i stigende grad strøm fra off grid-solceller. Den type af solcelleanlæg gør, at befolkningen i selv de mest afsides dele af Afrika kan producere sin egen, billige elektricitet. Mange anlæg er små og giver bare strøm til lamper og opladning af mobiltelefoner, men flere og flere kan også give energi til større apparater såsom tv, komfurer og køleskab.
Ifølge en ny analyse fra Verdensbanken har 420 millioner brugere over hele verden fået strøm fra off grid-solcelleanlæg gennem de sidste ti år. I analysen er der ikke præcise tal for hvor mange afrikanere, der får strøm fra off grid-solceller, men den internationale brancheforening for off grid-solceller, Gogla, anslår, at mere end halvdelen af det globale salg af off grid-anlæg sker i Afrika.
Seniorforsker Ulrich Elmer Hansen er en del af projektet UNEP DTU Partnership, der arbejder med teknologiske handlingsplaner for klimaforandringer i 60 afrikanske lande. Han forsker i vedvarende energi i Afrika og kalder kontinentets brug af solceller for en revolution.
”Der er sket et regulært boom i off grid-solceller i Afrika, og vi kalder det en solcellerevolution under radaren, fordi det slet ikke er gået op for folk, hvor hurtigt det er gået,” siger han.
En kvinde i Malawai tjekker en sollampe. Foto: UN Women
Nye løsninger giver flere muligheder
Priserne på solceller er faldet kraftigt de senere år, og det har gjort solcelleteknologien til en god mulighed for afrikanerne for at få billig energi og bæredygtig energi.
”Faldet i pris er helt afgørende for, at flere får mulighed for at købe off grid-solceller. Det er faktisk blevet billigere end alternativet, som er fossile brændsler,” forklarer Ulrich Elmer Hansen.
Samtidig gør udviklingen af en ny forretningsmodel kaldet ’Pay-as-you-go’ det muligt for at selv de fattigste afrikanere kan få råd til elektricitet fra solcellerne.
”Det foregår på den måde, at man får installeret et solcelleanlæg på sit tag og betaler sit forbrug over mobiltelefonen. De betyder, at det er en fast afgift, hvor forbrugeren kun betaler for den strøm, som man har brugt” siger Ulrich Elmer Hansen.
En genvej til et bedre liv
Udbredelsen af off grid-solceller kan forbedre livskvaliteten for millioner af mennesker i de afsides områder af Afrika. Familier får mulighed for at samles om fjernsyn og radio, mens butikker kan holde længe åbent, og børn kan læse lektier efter mørkets frembrud. Det kan også være med til at løse andre udfordringer i lokalsamfund uden forbindelse til elnettet. Hospitaler kan holde åbent om natten og kan køle medicin, så det holder sig længere. Solcelledrevne vandpumper giver landmænd mulighed for at vande deres marker. Og så skaber de millioner af solcelleanlæg også jobs i de afrikanske lande.
”Solcelleanlæggene har et stort samfundsmæssigt udviklingspotentiale og kan bidrage til at skabe grøn økonomisk vækst i Afrika. De private virksomheder, der leverer solcelleanlæggene, bruger ofte afrikansk arbejdskraft til at sælge, opsætte og vedligeholde solcelleanlæggene, hvilket er med til at skabe jobmuligheder for de lokale,” forklarer Ulrich Elmer Hansen.
Off grid-solcelleanlæg er uafhængige enheder, der ikke er tilsluttet elnettet, og som lagrer strømmen i batterier. Afhængigt af størrelsen kan de levere energi til alt fra natlamper til vandpumper.
Ifølge Verdensbanken lever mere end 80 procent af mennesker, der lever uden elektricitet, i landene syd for Sahara. Der er mange udfordringer med at give dem adgang til strøm – eksempelvis bor der færre mennesker i hele Afrika end i Indien, selvom Afrika er næsten ti gange så stort, så der skal bygges infrastruktur over store afstande, hvis alle landsbyer skal tilsluttes nationale elnet. Med billige off grid-solceller kan man springe det trin over.