30. juni 2024

Sommer og sol: Ny rekord viser solcellernes lyse fremtid

Vejen til en grønnere fremtid er belagt med skinnende solceller. Sidste år blev der sat flere end to millioner paneler op – hver dag.

"Sommer, sommer og sol" - solenergi fik endnu en rekord i bæltet her i juni. Foto: iStock

"Sommer, sommer og sol" - solenergi fik endnu en rekord i bæltet her i juni. Foto: iStock

”Sommer, sommer og sol,” sang Birthe Kjær i 1971, om ”det bedste jeg ved” – violblå himmel og høj sol.

Det er hun ikke ene om.

Det samme synes energiselskaber verden over. Solenergi er den hurtigst voksende kilde til strøm i historien – både set over tid og for hvert enkelt år siden 2004.

Og som Birthe Kjær slår fast, så er det jo især om sommeren, at hjulene snurrer på solvognen her på vores breddegrader – og da ni ud ti solpaneler står på den nordlige halvkugle, så er der netop blevet slået en ny solrekord:

Ved middag på sommersolhverv – fredag den 21. juni – stod solenergi for en femtedel af hele verdens strøm, ifølge den internationale energitænketank Ember. Det er ikke bare ekstremt højt for en relativt ny energiteknologi, det er også en stigning på 25 procent i forhold til sidste års solhverv – en utrolig hurtig udvikling.

”Med en andel på 20 procent er solenergi nu en seriøs, global strømkilde,” siger Kostantsa Rangelova, der er el-analytiker hos Ember.

Pengene fosser ind

Én dag betyder selvfølgelig ikke noget i det store billede, men den nye rekord er en illustration af, hvor hurtigt udviklingen går. Zoomer man ud og kigger på et helt år, kom over 5 procent af verdens strøm fra solen i 2023. Det lyder måske ikke af meget, men det er altså en historisk hurtig vækst, næsten en tidobling på ti år. Antallet af solceller, der blev installeret hver dag, blev næsten fordoblet mellem 2022 og 2023.

Og det her er bare starten af en solbeskinnet fremtid. Det Internationale Energiagentur, verdens førende energiorganisation, kalder solenergi for ”den nye konge” af elmarkedet. Priserne på solceller er raslet ned, de er ekstremt hurtige at stille op, og panelerne bliver produceret i en rasende fart.

Solenergien skærer allerede drivhusgasser. Solceller og vindmøller har afværget udledningen af 19 milliarder ekstra tons CO2 mellem 2005 og 2023.

Der er intet, der tyder på, at væksten i solenergi bremser op. Sidste år blev der på verdensplan postet flere penge i solceller, end der blev investeret i alle andre strømteknologier tilsammen – og tallet bliver ved med at vokse. Samtidig stiger investeringerne nu i både højspændingsledninger og kæmpebatterier, og det betyder, at man enten kan sende strømmen videre derhen, hvor solen ikke skinner på samme niveau, eller simpelthen bare gemme den til senere.

”Batteriomkostninger er faldet drastisk, hvilket betyder, at solenergi allerede bliver brugt om aftenen, ikke kun om dagen. Solenergi er den hurtigst voksende kilde til elektricitet og vil uden tvivl stige til at blive den største kilde til elektricitet, og i sidste ende til energi,” siger Kostantsa Rangelova fra Ember.

Solenergi har vokset så utroligt hurtigt, at det har taget alle eksperter med bukserne nede. Det har simpelthen været notorisk svært at forudsige, hvor mange solceller der er sat op to, fem eller ti år ude i fremtiden, fordi virkeligheden er gået meget hurtigere end forudsigelserne. I gennemsnit har udbygningen af solenergi ude i virkeligheden gået tre gange hurtigere end eksperternes fem-års-prognoser.

Flere end 30 lande får nu mere end 10 procent af deres strøm fra solenergi.

25 procents

vækst i solenergi hvert eneste år frem til 2030. Så stort er det globale behov, hvis solenergi skal opnå sin del af klimamålene, siger Ember. Dén vækst er indtil videre lykkedes mellem 2015 og 2022 - i 2023 faldt den til "kun" 23 procent, men eksperterne i Ember regner med, at det var en kortvarig opbremsning, og at produktionen af strøm fra solceller vil accelerere igen i år.