27. august 2023

Stor fremgang mod aids i et af verdens hårdest ramte lande

Det har taget 20 år at vende udviklingen, men Namibia er i dag på rette vej til at standse hiv/aids fra at hærge landet.

CCBY US Embassy Namibia

CCBY US Embassy Namibia

I de seneste 20 år har verden langsomt, men sikkert gjort fremskridt mod hiv/aids. Men sygdommen hærger stadig, og især i en række afrikanske lande. Alligevel er der også gode tegn i nogle af de lande, der er allerværst ramt.

Et af de lande er Namibia, der ligger på vestkysten af det sydligste Afrika. Her toppede aids-epidemien tilbage i 2002, hvor hele 14,4 procent af den voksne befolkning under 50 år var hiv-positive.

Siden dengang er det gået fremad med at bekæmpe smitten, så det i dag kun er 11,8 procent af denne befolkningsgruppe, der har virus i kroppen. Det viser tal fra Verdensbankens statistikdatabase.

Faldet på et par procentpoint kan virke som ret lille, men det fortæller kun en del af historien. Samtidig med, at færre bliver smittet, er langt flere blevet klar over, om de er smittet eller ej, og mange flere af de smittede er kommet i behandling med medicin.

Den større indsats har helt konkret betydet, antallet af nye hiv-infektioner i Namibia nu kun er en femtedel i forhold til tidligere. Og selvom aids stadig er den største enkelte dødsårsag i landet, er antallet af årlige aids-dødsfald i Namibia faldet til en tredjedel siden 2002.

Den såkaldte anti-retrovirale medicin kan ikke helt fjerne virus fra kroppen, men den kan undertrykke smitten, så patienten kan leve et helt normalt liv, og ikke længere kan smitte andre. Og det har vist sig at være en vigtig nøgle til at bremse aids.

Når vigtig milepæl før tid

Sidste år lykkedes det næsten for Namibia at nå FN’s målsætning for 2025. Den siger, at mindst 95 procent af de hiv-smittede skal vide, de er blevet smittet, mindst 95 procent af de smittede skal i behandling, og mindst 95 procent af de behandlede skal opnå at undertrykke virus i kroppen, så den hverken kan skade dem selv eller smitte andre.

Det fremgår af tal fra Centers for Disease Control and Prevention (CDC), der er en underafdeling af de amerikanske sundhedsmyndigheder. CDC har et partnerskab med det namibiske sundhedsministerium om netop at bekæmpe hiv/aids.

Namibia er langt fra alene om at have gjort store fremskridt mod aids-epidemien. På verdensplan toppede spredningen af hiv/aids i 1994, og siden da er virussen blevet trængt lidt mere tilbage hvert eneste år. I 1994 spredte smitten sig hvert år med 0,9 nye inficerede for hver 1000 ikke-smittede mellem 15 og 49 år.

I dag er smittehastigheden faldet til 0,3 ud af 1000. Det sker takket være en stor indsats for at få den anti-retrovirale medicin ud til alle, der har brug for den. I 2000 var det kun to procent af de smittede, der kunne få fat på de livsvigtige piller. I dag er det over 75 procent, og tallet stiger stadig kraftigt.

Namibias tal er 94-97-93.

Det vil sige, at 94 procent af de smittede ved, at de er blevet smittet, 97 procent af dem, der ved det, er i behandling, og at ud af dem er 93 procent i så effektiv behandling, at det er lykkedes at slå virus tilstrækkeligt ned.

Kilde: Centers for Disease Control