06. februar 2022

Uganda vil være fri for børnelammelse: millioner vaccineret på få dage

Selvom polio næsten er udryddet, er der stadig risiko for, at sygdommen kan blusse kraftigt op. Derfor skal man løbende vaccinere, når den dukker op.

Et barn bliver vaccineret. Foto: ranplett, iStock

Et barn bliver vaccineret. Foto: ranplett, iStock

I Uganda har sundhedspersonale og frivillige netop slæbt deres udstyr fra dør til dør for at vaccinere så mange børn som muligt mod den smitsomme sygdom polio. Det ugandiske nyhedsmagasin The Independent skriver, at mellem den 13. og 16. januar var målet at nå at vaccinere 8,7 millioner børn. Det lykkedes dog ikke på grund af mangel på kølebokse til vaccinerne. Det centralafrikanske land nåede dog at vaccinere 7,2 millioner børn, og med dør til dør-metoden vil de sidste 1,5 millioner børn nå at blive vaccineret inden længe.

Polio er en skræmmende og livstruende sygdom, der primært rammer børn under fem år. Den vil i de fleste tilfælde give influenzalignende symptomer, eller slet ingen, hvilket gør den ekstra farlig, fordi man stadig kan smitte, selvom den næsten er usynlig. Det, der gør den langt værre end influenza, er, at den livsvarigt paralyserer en ud af 200 af de smittede. Og mellem fem og ti procent af de lammede dør, fordi virussen også kan påvirke lungemuskulaturen.

Nu er der cirka 100-150 nye poliotilfælde hvert år på verdensplan. Det lyder ikke af meget, men poliotilfælde har også raslet ned de sidste 50 år. Før 1955, hvor det blev muligt at vaccinere, var der cirka 600.000 nye tilfælde af polio om året. Selvom sygdommen næsten er udryddet, bør man ikke stoppe med at vaccinere.

”Det er en forfærdelig sygdom. Vaccinerne er altafgørende for, at vi når verdenssamfundets ønske om, at polio bliver udryddet, ligesom kopper blev det i 1980,” siger Mogens Folkmann Andersen, der er presseansvarlig for Polioforeningen, der støtter og rådgiver danskere, som har alvorlige følger efter polio.

Vacciner forhindrer polio i at eksplodere

I Uganda blev poliovaccinerne faktisk trukket tilbage i 2016, fordi der ikke var nogle tilfælde af virussen i landet. Nu er vaccinerne tilbage. I august sidste år udbrød polio igen i landet, og det ugandiske sundhedsministerie advarede om, at det var den sjældne, men farlige, såkaldte vaccinerelaterede-poliovirus type 2.

Polio kan ikke kureres, men der findes to effektive vacciner. En af dem bliver administreret oralt i dråbeform. Fordelen er, at den er nem at administrere, selv under de mest primitive forhold, og den er meget billig. Den flydende poliovaccine består af svækket virus, som ikke længere kan give sygdom, men stadig kan provokere immunsystemet og derved fremkalde immunitet.

Det har desværre vist sig, at poliovirus fra vacciner har kunne cirkulere i befolkningen i nogle lande og genvinde sin sygdomsfremkaldende egenskab. Den type mutation anses for at kunne ske i mindre end ét ud af en million tilfælde. Men der findes dog også vacciner mod den vaccinerelaterede polio.

”Hvis man stoppede med at vaccinere, så ville tilfælde af både vaccinerelaterede polio og vild polio eksplodere,” siger Mogens Folkmann Andersen.

Vaccinerne har også vist sig at være nødvendige i kampen mod polio. Verdenssundhedsorganisationen WHO anslår, at poliovaccinerne siden 1988 har reddet halvanden million menneskers liv og flere end 18 millioner har undgået lammelse på verdensplan.

En faldende vaccineindsats kan ses næsten med det samme. Det er ikke kun i Uganda, der har været udbrud af polio de sidste par år.

”Bare i 2020, hvor Covid-19 skubbede vaccineprogrammer for mange andre sygdomme til side, så vi en stigning af poliotilfælde på verdensplan,” siger Mogens Folkmann Andersen, men på grund af en øget vaccineindsats, som den i Uganda, er poliotilfælde igen kommet på samme niveau som før coronapandemien.

”Hvis man stoppede med at vaccinere, så ville tilfælde af både vaccinerelaterede polio og vild polio eksplodere.”

Mogens Folkmann Andersen, der er presseansvarlig for Polioforeningen

Verdenssundhedsorganisationen WHO anslår, at poliovaccinerne siden 1988 har reddet halvanden million menneskers liv og flere end 18 millioner har undgået lammelse på verdensplan. 

Læs mere her:

Verdens Bedste Nyheder har skrevet en del om polio. Læs med her:

Læs: Vi har næsten udryddet polio

Læs: To ud af tre typer polio udryddet

Læs: Fem store sejre for verdens vacciner

Eller tag en quiz: Har du styr på din viden om Afrika?

Illustration: Lauge Eilsøe-Madsen, pensler fra Brusheezy.com